Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. ledna 2023 16:36
Čas čtení 1:43

Olena Zelenská: Rusko může válku rozšířit i do dalších zemí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Olena Zelenská: Rusko může válku rozšířit i do dalších zemí
Zdroj: TASR/AP

První dáma Ukrajiny měla proslov na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu.

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská v úterním projevu na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu varovala světové lídry, že Rusko by se mohlo pokusit rozšířit válku vedenou vůči Ukrajině i do jiných zemí.

Válka se může rozšířit, když agresor neprohraje, uvedla Zelenská

„Jsme svědky kolapsu světa v podobě, v jaké ho známe, jsme na něj zvyklí nebo po jakém toužíme. Ruská agrese se původně neměla omezit jen na ukrajinské hranice. Tato válka by se mohla rozšířit... pokud agresor neprohraje,“ řekla ve svém projevu Zelenská. Mezinárodní společenství by podle ní mělo usilovat o to, aby svět v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině naplno nezachvátila krize globálního rozsahu.

Světoví a businessoví lídři by podle první dámy Ukrajiny měli využít svůj vliv na podporu válkou zmítané země. 

Zelenská se vyjádřila i k sobotnímu ruskému útoku na město Dnipro, při kterém raketa zasáhla obytný dům a zemřelo nejméně 44 osob. „Tito obyčejní lidé, kteří byli v sobotu prostě doma – to je pro Rusko dostačující důvod k zabíjení,“ řekla Zelenská. Podotkla také, že raketa, která dopadla na budovu ve Dnipru, byla původně vyvinuta k ničení letadlových lodí a Rusko ji místo toho použilo proti ukrajinské civilní infrastruktuře.

17. ledna 2023 15:17 Čas čtení 1:44 Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců

V souvislosti s obavami z možné jaderné katastrofy na Ukrajině Zelenská řekla, že si „nemůžeme dovolit, aby došlo k novému Černobylu“. „Nechceme, aby se děti někde ve světě musely učit, jak se chránit před radiací,“ uvedla s odkazem na krizi kolem Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kterou již opakovaně zasáhly střely odpálené během bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami.

Válka na Ukrajině je provázaná s dalšími globálními krizemi

Výročního zasedání fóra se účastní více než 2 700 vedoucích představitelů a odborníků ze 126 zemí a také více než padesát hlav států. Zelenská všechny vyzvala, aby si v první řadě uvědomili lidské utrpení, které na Ukrajině probíhá. 

„Nejde jen o politiku, všechny tyto body mají hmatatelný lidský rozměr. Jsou to plačící lidé na jednotce intenzivní péče, kde se lékaři snaží bojovat o život zraněného dítěte. Je to chlapec, jehož rodinu zastřelili okupanti. Jsou to zemědělci, kteří se bojí vrátit na svá pole, protože na nich jsou okupanty rozesety miny,“ řekla Zelenská a dodala, že na Ukrajině není žádné místo, které by bylo úplně bezpečné.

Od války si navíc podle ní nelze vzít den volna, lidé musí denně bojovat o svůj život. Lidé po celém světě by si prý měli uvědomit, že válka na Ukrajině je provázána s různými dalšími globálními krizemi, včetně klimatické krize a globální energetické a potravinové nestability. „Jak chtějí dosáhnout klimatické neutrality, když na Ukrajině nezastavili ani vypalování celých měst?“ zeptala se Zelenská během své řeči.

Domů
Sdílet
Diskuse