Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
18. ledna 2023 14:41
Čas čtení 1:21

ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace
Zdroj: TASR/AP

V Rusku byla v září 2022 vyhlášena první mobilizace od druhé světové války. V rámci ní povolali do Ruskem rozpoutané války na Ukrajině přes 300 tisíc bývalých vojáků.

Ruský prezident Vladimir Putin by mohl v nejbližších dnech – možná už ve středu – oznámit druhé kolo mobilizace obyvatelstva do války proti Ukrajině. Vyplývá to z analýz, které zveřejnil americký Institut pro studium války (ISW). Na analýzu ISW upozornila agentura TASR.

Bude ze speciální vojenské operace oficiálně válka?

ISW uvádí, že Putin by mohl mobilizaci ohlásit už během středy. V tento den se totiž v Petrohradě zúčastní oslav prolomení německého obklíčení města, ke kterému došlo v lednu 1944. Navštíví také tamní zbrojovku. Institut ve své analýze uvažuje nad tím, že šéf Kremlu by mohl i oficiálně vyhlásit Ukrajině válku. Média totiž připomněla, že ruští představitelé označují invazi slovy „speciální vojenská operace“ a použití termínu „válka“ je ruským zákonem zakázané. 

ISW dodal, že zpravodajské služby Ukrajiny i západních zemí opakovaně upozorňují na Putinovy ​​plány vyhlásit v polovině ledna druhé kolo mobilizace. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý zároveň ohlásil, že Rusko zavede v letech 2023 až 2026 výrazné změny ve svých ozbrojených silách se záměrem posílit bojové schopnosti námořních, vzdušných a strategických raketových sil.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Už koncem prosince loňského roku Rusko avizovalo, že v dalších letech plánuje zvýšit počet vojáků ruské armády z 1,15 milionu na 1,5 milionu. Zprávy o plánované druhé fázi mobilizace Kreml opakovaně popírá.

Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin loni v září. V rámci ní povolal do Ruskem rozpoutané války na Ukrajině přes 300 tisíc bývalých vojáků včetně někdejších branců. Policisté do armády odváděli i protestující nebo studenty. Mnoho Rusů se kvůli vyhlášení mobilizace snažilo uprchnout ze země. Na hranicích s Kazachstánem, Gruzií a Mongolskem se tvořily dlouhé fronty aut. 

„Částečná mobilizace, kterou vyhlásil V. Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“uvedl tehdy premiér Petr Fiala, kritická reakce přišla i ze strany dalších politiků a političek.

Domů
Sdílet
Diskuse