Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
19. ledna 2023 11:38
Čas čtení 1:14

Tinder Swindler na Karvinsku: Podvodníci se vydávali za zpěváka a kapitána, okradli ženy o desítky tisíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tinder Swindler na Karvinsku: Podvodníci se vydávali za zpěváka a kapitána, okradli ženy o desítky tisíc
Zdroj: Unsplash/Austin Distel

Jednu ženu připravil o 70 tisíc korun, druhou o 15 tisíc. Přečti si případy podvedených žen z Karvinska, kterými se policisté aktuálně zabývají.

Šestapadesátiletou ženu oslovil loni v květnu prostřednictvím sociální sítě muž. Vydával se za známého zpěváka. Ženě tvrdil, že ji miluje, a v říjnu ji požádal o peníze. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o podvodníka, a úspory v řádech desítek tisíc korun, které mu žena převedla na různé účty, proletěly komínem.

Toto však není příběh o podvodníkovi z dokumentu Tinder Swindler od platformy Netflix, nýbrž případ na Karvinsku, kterým se aktuálně zabývá Policie České republiky. Informovala o tom ČTK s odkazem na vyjádření mluvčí moravskoslezských policistů Daniely Vlčkové.

„Tvrdil, že mu manželka nechala zablokovat účet. Žena během několika převodů na různé účty poslala podvodníkovi 70 000 korun,“ řekla mluvčí. Poslední peníze odeslala letos v lednu, kdy jí muž sliboval, že se konečně potkají. Následující den ale ženě došlo, že se stala obětí podvodu, a obrátila se na policii.

Nejde o ojedinělý případ 

S podobným případem se na policisty nedávno obrátila i žena z Karviné ve věku 67 let, kterou podvedl údajný kapitán námořní lodi. S cizincem komunikovala pomocí překladače. „O šestnáct let mladší kapitán ženě sliboval společnou budoucnost v rodinném domě v České republice a cestování po celém světě,“ řekla Vlčková. Z ženy postupně vylákal zhruba 15 000 korun.

22. dubna 2024 7:00 Čas čtení 7:21 Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“

I v tomto případě podvodník několik měsíců sliboval vzájemné setkání, na domluvenou schůzku ale nedorazil. Po nějaké době se ale ozval s historkou, že ho únosci zavřeli na neznámém místě a že po něm požadují výkupné. Podvedená žena ale tentokrát již žádné peníze neposlala a místo toho vše oznámila policii.

Policisté nyní oba případy vyšetřují. Zároveň nabádají veřejnost k opatrnosti v internetovém prostředí. „Vytvořit si zde jinou identitu není až tak složité a pro příjemce je téměř nemožné si ji ověřit. Zvažte prosím, zda je reálné, aby vás oslovila známá osobnost, lodní kapitán, válečný veterán či žena v nesnázích. Tyto legendy se neustále opakují a bohužel k nim občas přibývají další,“ uzavřela Vlčková.

Domů
Sdílet
Diskuse