Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. ledna 2023 8:28
Čas čtení 1:59

Muž v Los Angeles zastřelil během oslav nového lunárního roku 10 lidí. Jde o 36. hromadnou střelbu v tomto roce v USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muž v Los Angeles zastřelil během oslav nového lunárního roku 10 lidí. Jde o 36. hromadnou střelbu v tomto roce v USA
Zdroj: TASR/AP/Dario Lopez-Mills

Dvaasedmdesátiletý muž zastřelil během oslav nového lunárního roku pět mužů a pět žen v tanečním studiu Monterey Park v okrese Los Angeles. Po nějaké době se dostal do přestřelky s policií, během níž se zastřelil.

Oslavy nového lunárního roku se ve Spojených státech nesly ve stínu tragické události. Ve městě Monterey Park v okrese Los Angeles totiž dvaasedmdesátiletý střelec zabil o víkendu 10 lidí v tanečním studiu. Policie jej posléze vypátrala, jenže muž po ní začal střílet. Nakonec obrátil zbraň proti sobě. Informoval web CNN a další světová média.

7. ledna 2023 10:37 Čas čtení 0:34 Šestiletý žák v USA postřelil svou učitelku Šestiletý žák v USA postřelil svou učitelku

Pro tamní asijskou komunitu se jedná o velkou ránu. Útok se odehrál v sobotu v noci ve Star Ballroom Dance Studio. Útočník, který byl později identifikován jako dvaasedmdesátiletý Huu Can Tran, na oslavě zastřelil pět mužů a žen, minimálně dalších deset lidí zranil a následně utekl. 

Asi dvacet nebo třicet minut nato byla hlášena další střelba v tanečním studiu, tentokrát však ve městě Alhambra, kde chtěl podle vyšetřování policie zabíjet stejný muž. Tam se ale návštěvníkům podařilo muže odzbrojit. Podezřelému se však podařilo z místa utéct a následně ujel v bílé dodávce, kterou policisté hledali.

Trana nakonec vypátrali ve městě Torrance. Do akce byla přivolána zásahová jednotka, která se s mužem dostala do přestřelky. Zřejmě v bezvýchodné situaci nakonec útočník obrátil zbraň proti sobě.

Včasné zakročení zabránilo dalšímu masakru

Podle šéfa losangeleské policie Roberta Luny je štěstí, že se povedlo dvěma lidem v tančírně v Alhambře, kde chtěl útočník střílet, k muži přiskočit a odzbrojit jej. „Stoprocentně zachránili životy,“ informoval Luna média. „Mohlo to být mnohem horší. Zbraň, kterou jsme na druhém místě zajistili, je poloautomatická útočná pistole. Nejedná se o útočnou pušku, ale útočnou pistoli, která měla rozšířený velkokapacitní zásobník,“ dodal.

Držení takové zbraně je dle CNN i v Kalifornii s největší pravděpodobností nelegální. Vzhledem k tomu, že ale není známo, jakou zbraň útočník přesně měl, to není možné s určitostí říct.

Motiv je neznámý

Proč se útočník rozhodl zaútočit na tančírnu, není známo. Tran měl být totiž členem lokální komunity a místo, od něhož bydlel zhruba 5 minut jízdy, měl pravidelně navštěvovat. Měl s ním spjatou spoustu vzpomínek, údajně zde poprvé také potkal svou bývalou manželku. Policie nicméně situaci dále vyšetřuje.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Jak uvádí Gun Violence Archive, jedná se o 36. hromadnou střelbu v tomto roce v USA. To znamená, že podobných incidentů bylo v zemi více než dnů. Jako hromadnou střelbu instituce identifikuje situaci, kdy byly během střelby zraněny či zastřeleny minimálně 4 osoby vyjma střelce.

I Refresher tě o jednom z incidentů v USA, v němž hrála roli střelná zbraň, informoval na začátku roku. Šestiletý chlapec tehdy postřelil svou učitelku. Žena utrpěla vážná zranění. Dle policie se tehdy nejednalo o nehodu, autority nicméně nevěděly, jak se dítě ke zbrani dostalo. Střelbě ve škole nezabránily ani detektory kovů či namátkové kontroly.


Pokud tě trápí myšlenky, že bys mohl*a sám*sama sobě nebo ostatním lidem ublížit, kontaktuj Linku bezpečí na čísle 116 111. Můžeš využít i možnosti chatu denně mezi 9–13 h a 15–19 h. Vše je anonymní.

Jestli se ti nepodaří dovolat, zkus zavolat za chvíli znovu. Je možné, že zrovna pomáhají někomu, kdo se dovolal před tebou.

Pokud tě trápí myšlenky na sebevraždu, můžeš využít i Linku první psychické pomoci na čísle 116 123.
Domů
Sdílet
Diskuse