Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
25. ledna 2023 22:01
Čas čtení 2:14

Lži, strach, chaos. Pavel s Babišem se střetli v další televizní debatě, přinesli si rekvizity

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lži, strach, chaos. Pavel s Babišem se střetli v další televizní debatě, přinesli si rekvizity
Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš se setkali v superduelu na CNN Prima NEWS. Slyšeli jsme spoustu informací, které však již padly v předchozích debatách.

Prezidentští kandidáti Andrej Babiš (ANO) a Petr Pavel se utkali v další debatě před druhým kolem voleb. Ve středu večer přijali pozvání do superduelu na televizní stanici Prima CNN. Klání se neslo prakticky ve stejném duchu jako poslední debaty – velkými tématy byly například vzájemné osočování ze lži, chaos, pomoc spojencům NATO, koronavirus, vztah s Čínou, spolupráce s vládou, komunistická minulost a další. Jak Pavel, tak Babiš zopakovali své postoje, které v posledních týdnech proklamovali.

25. ledna 2023 18:02 Čas čtení 1:00 Petr Pavel naposledy vystoupil na Staromáku. Na náměstí nebylo k hnutí, na Twitteru jej sledovalo 1600 lidí Petr Pavel naposledy vystoupil na Staromáku. Na náměstí nebylo k hnutí, na Twitteru jej sledovalo 1600 lidí

Oba kandidáti se shodli na tom, že je společnost v České republice rozdělena. Babiš nicméně uvedl, že je ochotný udělat „hrubou čáru“ za minulostí, domluvit se s premiérem Fialou a „snažit se společnost spojovat“. Pavel, přestože byl Babišem nazýván jako provládní kandidát, uvedl, že by mu nedělalo problém kritizovat vládu. On sám by také chtěl být prezidentem všech.

V rámci debaty se hojně objevovalo slovo „chaos“, které se skloňovalo jak ve spojení s koronavirovou krizí, tak s pomocí spojencům NATO v případě ohrožení. Andrej Babiš uvedl, že jeho výrok v České televizi o pomoci nebyl chaos. „Já jsem na to špatně reagoval, hned jsem se za to omluvil,“ řekl a hned dodal, že náčelník Generálního štábu Armády České republiky Řehka strašil jadernou válkou. 

Pavel reagoval nejprve tím, že protikandidátovi věnoval zarámovaný článek 5 smlouvy NATO, a také tím, že sám Babiš byl představitelem chaosu, což prý „bylo evidentní během řízení republiky v rámci koronavirové pandemie“. Dodal, že Česko je ve válce hybridní a kybernetické již nějakou dobu a že je třeba, v rámci doporučení NATO, brát na to zřetel. „Je fér říct lidem, jaká jsou rizika,“ dodal.

Babiš se proti Pavlovi ohradil, že urazil všechny hasiče a policisty, kteří během pandemie pomáhali. „Žádný chaos u covidu jsem nezpůsobil. Ministerstvo zdravotnictví to nezvládalo, já jsem mobilizoval armádu. Neurážejte armádu,“ ohradil se Babiš.

Kandidáti obhajovali svou komunistickou minulost

Prezidentští kandidáti dále reagovali na postoj vůči Číně jako bezpečnostní hrozbě, kdy Babiš přiznal důležitost Číny jako byznysového partnera, avšak zmínil lidská práva. Babiš taktéž vysvětloval podporu komunistické strany ve volbách. S komunistou Josefem Skálou údajně schůzku neměl, prý jen „přišel do nějakého jeho podcastu“. 

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Vedle víry v boha a green dealu se řešila i komunistická minulost kandidátů. „Ke své minulosti jsem se postavil jasně. Tohle jsem nikdy neskrýval, považuji to za chybu. Já jsem žil v bublině vojenského školství, neuměl jsem si na rozdíl od Babiše udělat obrázek, protože byl v zahraničí,“ řekl Pavel.

Babiš rozporoval svou evidenci v arších STB. „Já jsem třikrát vyhrál soud. Ústavní soud Slovenské republiky vůbec neřešil průběh toho, že jsem to vyhrál. Znovu jsem podal žalobu a znovu vyhraju. Mé jméno je jen na evidenční kartě, kterou podepsal STBák, aby měl statistiku. Badatelé, historici dělají politiku,“ reagoval. 

„Můj program je pomáhat lidem, bojovat o české zájmy a bojovat za mír. Vy rozhodnete, jakého budete mít prezidenta. Jestli bude pracovat pro vládu, nebo pro lidi,“ vzkázal předseda ANO. „Volby jsou svátkem demokracie a vy budete mít možnost rozhodnout o tom, jestli bude v čele stát někdo, kdo překrucuje fakty nebo lže, nebo člověk, který ctí hodnoty jako čest a odpovědnost. Proto přijďte k volbám a volte rozumem,“ uzavřel Pavel.

Předtím, než se otevřou volební místnosti, tedy v pátek ve 14 h, se oba kandidáti na prezidenta střetnou ještě ve dvou debatách. Ve čtvrtek se potkají v televizní diskusi na televizi Nova, v pátek po poledni ještě v úplně poslední, rozhlasové debatě na Českém rozhlasu. 

Domů
Sdílet
Diskuse