Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
27. ledna 2023 v 14:54
Čas čtení 1:16

„Válečný hrdina s vášní pro motocykly.“ Jak prezidentské volby popisují zahraniční média?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Válečný hrdina s vášní pro motocykly.“ Jak prezidentské volby popisují zahraniční média?
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Úřad vlády ČR

Britská stanice BBC popisuje prezidentské volby v ČR jako souboj mezi populistickou oligarchií a liberální demokracií.

Rozhodující kolo českých prezidentských voleb sledují nejen česká média, ale i ta zahraniční. Řeč je o britské stanici BBC nebo agenturách AFP a Reuters. Informuje o tom TASR.

„Ze sedmi mužů a jedné ženy, kteří byli v prvním kole, aby nahradili pana Zemana, se umístili pánové Pavel a Babiš,“ popisuje BBC. Stanice upozornila na to, že druhé kolo bylo poznamenáno dezinformacemi, a dokonce výhrůžkami smrtí. Připomněla falešné zvěsti o Pavlově smrti, které nyní vyšetřuje policie. Babiš zase začátkem tohoto týdne oznámil, že zruší všechna zbývající osobní vystoupení v kampani, a to poté, co obdržel anonymní výhrůžku smrtí.

Kandidát motorkář

Druhé kolo prezidentských voleb v ČR mezi generálem ve výslužbě Petrem Pavlem a bývalým premiérem Andrejem Babišem popisuje BBC jako souboj mezi populistickou oligarchií a liberální demokracií. Pavel je zase podle Reuters mainstreamový prozápadní kandidát, který podporuje pomoc Ukrajině. Agentura dodává, že kandiduje jako nezávislý a má podporu české středopravé vládní koalice. Zároveň jej označila za „válečného hrdinu s vášní pro motocykly“.

7. září 2024 v 8:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Víš, jak vypadají znaky českých měst? Otestuj své znalosti KVÍZ: Víš, jak vypadají znaky českých měst? Otestuj své znalosti

Sám Pavel na svých sociálních sítích zveřejnil fotku z loňského září, kdy se zúčastnil tradičního evropského festivalu pro vyznavače motocyklů Prague Harley Days, který byl spojený s Burgerfestem.


Zahraniční média dále připomněla, že Babiš je podle magazínu Forbes pátým nejbohatším Čechem, působil ve funkci premiéra v letech 2017–2021 a dříve působil i ve funkci ministra financí. Reuters též připomněla, že Babiš je v čele opoziční strany a že jej podporuje současný dosluhující prezident Miloš Zeman.

Volební místnosti v ČR jsou otevřeny v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin. O tom, kdo se stane novým českým prezidentem, bude moci rozhodnout přes osm milionů oprávněných voličů. Pokud ještě nevíš, komu dát svůj hlas, v samostatném článku jsme pro tebe srovnali hodnoty a názory obou kandidátů.

Redakce Refresher News sleduje dění během prvního dne finále prezidentských voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse