Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
28. ledna 2023 10:47
Čas čtení 1:24

Bili ho, i když se nebránil. Policie zveřejnila video z brutálního zásahu proti mladému Afroameričanovi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bili ho, i když se nebránil. Policie zveřejnila video z brutálního zásahu proti mladému Afroameričanovi
Zdroj: Rawpixel/volně k užití

Podle kamerových záznamů šlo o brutální zásah. Muž po třech dnech v nemocnici zemřel.

Městské úřady v americkém Memphisu zveřejnily více než hodinový záznam, který ukazuje smrtelný zásah tamní policie proti Tyru Nicholsovi. Na videozáznamech ze zatýkání 7. ledna je vidět, jak policisté bijí 29letého Afroameričana, přestože neklade žádný odpor. Informuje o tom stanice BBC.

21. ledna 2023 9:58 Čas čtení 0:42 Mladý Afroameričan zemřel po brutálním zásahu policie při dopravní kontrole. Pět policistů bylo propuštěno Mladý Afroameričan zemřel po brutálním zásahu policie při dopravní kontrole. Pět policistů bylo propuštěno

Policie původně uvedla, že Nichols byl zastaven kvůli podezření z bezohledné jízdy, což se nepotvrdilo. Na prvním klipu je vidět, jak jej policisté vytahují z jeho vozidla a křičí na něj, aby si lehl na zem. „Nic jsem neudělal!“ bránil se Nichols.

Následuje změť křiků: „Lehněte si na zem!“ „Dejte mu taser!“ „Dej ruce za záda, než ti rozbiju pr*el!“

Sanitka přijíždí nezvykle pozdě

Během několika vteřin jeden z policistů vystřelí taser na Nicholse, který ovšem vyskočí a podaří se mu utéct. Policisté jej ovšem podle videozáznamu z průmyslové kamery umístěné na sloupu veřejného osvětlení dostihnou a následně ho bijí hlava nehlava. Kopou ho, mlátí pěstmi i rozpínatelným obuškem.

Následně ho odtáhnou po zemi ke služebnímu autu, o které ho opřou. Jak dodává stanice CNN, občas na něj posvítí baterkami, ale spíše se prochází po okolí. O chvíli později si dva policisté dají „fist bump“. Nichols se mezitím občas svalí na bok na zem. Na záběrech z kamer je zároveň slyšet, jak jedna z osob říká: „Na sanitku si chvíli počkáme.“ Ta skutečně přijíždí až po dvaceti minutách. Mladý muž zemřel v nemocnici o tři dny později, 10. ledna.


Zásah odsoudila celá řada amerických politických představitelů a představitelek. „Snaha oddělit policisty, kteří zavraždili Tyra Nicholse, od policejního systému, který je stvořil, je patrná. Počet policejních vražd v USA dosáhl v roce 2022 rekordní výše,“ napsala na Twitter členka Sněmovny reprezentantů USA Alexandria Ocasio-Cortez.


Někteří se vyjadřovali také k tomu, že zasahující policisté byli rovněž Afroameričani. „Nejsem si jistá, zda lidé vědí, jak institucionálně rasistická organizace funguje. To, že těch 5 policistů, kteří údajně umlátili Tyra Nicholse k smrti, jsou černoši, ještě neznamenalo, že jejich činy nemohou být rasistické. Přestaňte se vymlouvat – s policejní prací v USA je evidentně problém,“napsala novinářka Lorraine King.

Domů
Sdílet
Diskuse