Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
31. ledna 2023 11:08
Čas čtení 0:41

Výsledky prezidentských voleb jsou ve Sbírce zákonů. Během sedmi dnů je lze napadnout u soudu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výsledky prezidentských voleb jsou ve Sbírce zákonů. Během sedmi dnů je lze napadnout u soudu
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Petr Pavel se stal čtvrtým českým prezidentem.

Ve Sbírce zákonů byly v úterý zveřejněny výsledky prezidentských voleb, ve kterých občané České republiky zvolili někdejšího představitele armády a NATO Petra Pavla za novou hlavu státu. Vyhlásila je Státní volební komise formou svého sdělení na stránkách Ministerstva vnitra.

Zakotvení výsledků do Sbírky v praxi znamená, že od středy 1. února začne plynout sedmidenní lhůta, během níž bude možné výsledky napadnout u Nejvyššího správního soudu.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Pavla zvolily více než 3 miliony lidí

Pavel byl zvolen čtvrtým českým prezidentem hlasy 3,36 milionu lidí, což představovalo 58,32 procenta hlasujících voličů. Ve finálním souboji o prezidentské křeslo se utkal s předsedou hnutí ANO a bývalým premiérem Babišem, pro kterého hlasovalo 2,4 milionu lidí. Pavel tak předstihl Babiše o zhruba 960 tisíc hlasů.

K volebním urnám se během finálního kola letošních voleb dostavilo 70,25 procenta voličů, v prvním kole zase 68,24 procenta. Účast v roce 2023 tak byla vyšší než v roce 2018, kdy se 66,6 procenta voličů zapojilo do hlasování v druhém kole voleb a 62 procent v tom prvním. Volební účast jsme ti shrnuli v samostatném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse