Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
28. ledna 2023 14:30
Čas čtení 1:10

Volební účast: Kolik lidí hlasovalo v závěrečném kole prezidentských voleb?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební účast: Kolik lidí hlasovalo v závěrečném kole prezidentských voleb?
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Češi a Češky v pátek a v sobotu vybírali nového prezidenta. Očekává se rekordní účast ve volbách.

Volební místnosti se v sobotu ve 14 hodin uzavřely. Celková účast by mohla přesáhnout rekordních 70 procent. Informovala o tom ČTK, která hodinu před uzavřením volebních místností oslovila volební komisaře napříč regiony. Výsledky lze sledovat na webu ČSÚ, kde se po sečtení 5 procent okrsků pohybuje volební účast kolem zmíněných 70 procent.

28. ledna 2023 9:00 Čas čtení 12:36 Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa

V Praze se kolem 13. hodiny pohybovala účast kolem 70 procent. Ve středních Čechách přišlo podle informací ČTK od volebních komisařů hlasovat od 60 do 70 procent voličů. Volební účast na jihu Čech se pohybovala od 50 do 70 procent. V Plzeňském kraji hlasovalo více než 60 procent lidí, v Karlovarském 50 až 60 procent.

V pátek v prvních hodinách se k volebním urnám dostavilo místy až 30 procent voličů, k večeru pak asi polovina. Mezi prvními voliči byli například dosluhující prezident Miloš Zeman, který naznačil, že volil Babiše, nebo současný předseda vlády Petr Fiala, který svým hlasem podpořil Pavla.

Pro srovnání, v předchozích dvou přímých prezidentských volbách o hlavě státu rozhodovalo ve finále v roce 2018 66,6 procenta voličů a 59,1 procenta voličů v roce 2013. 

V prvním kole letošních voleb volilo přes 68 procent 

V úvodním kole prezidentské volby přišlo hlasovat přes 68 procent z více než 8 milionů právoplatných voličů. Více než dvě třetiny hlasujících využily svého práva hned první den. Účast v prvním kole prezidentských voleb v letošním roce byla vyšší než v roce 2018 (62 procent), ale i v roce 2015 (60,9 procenta). 

Hlavní výsledky, které bude průběžně zveřejňovat ČSÚ na volebním webu, by podle dosavadních zkušeností měly být známy přibližně za půldruhé hodiny, podobně jako tomu bylo při předchozích volbách hlavy státu před pěti lety.

Redakce Refresher News sleduje dění během druhého dne finále prezidentských voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse