Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. ledna 2023 16:16
Čas čtení 0:52

Austrálie pátrá po radioaktivní kapsli. Může být kdekoliv, tvrdí úřady

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Austrálie pátrá po radioaktivní kapsli. Může být kdekoliv, tvrdí úřady
Zdroj: Pexels/Recognize productions/volně k užití

Australské úřady pátrají po radioaktivní kapsli, která se pravděpodobně ztratila z korby nákladního vozu. Obsahuje zdraví nebezpečný materiál, jako zbraň ale použít nejde, uklidňují.

Australské úřady už několik dní pátrají po radioaktivní kapsli. Nenápadná věcička není velká ani jako prst, obsahuje ale zdraví nebezpečné cesium-137. Při kontaktu s člověkem může látka způsobit vážné onemocnění. Kapsli s radioaktivním materiálem budou úřady hledat tento týden pomocí speciální technologie. Informuje o tom SBS News.

Kapsle s cesiem-137 se měla ztratit někde mezi městy Newman a Perth, které však od sebe dělí přes tisíc kilometrů. Společnost Rio Tinto dodávku do dolu převážela někdy mezi 10. a 16. lednem, ztrátu ale nahlásila až o týden později. Radioaktivní materiál, který se běžně užívá při důlních pracích, tak nyní může být kdekoliv.

Pracovníci, kteří po kapsli už týden pátrají, nyní budou mít podle Darryla Raye z oddělení mimořádných situací hasičských a záchranných služeb k dispozici technologii, která dokáže předmět identifikovat i v jedoucím vozidle. S pátráním za pomoci této technologie by měli začít tento týden.

Lidé, kteří kapsli najdou, by se od ní měli podle úřadů držet alespoň pět metrů daleko. Při kontaktu totiž hrozí radiační popálení nebo nemoc z ozáření. Zároveň ale obyvatele uklidňují, že radioaktivní materiál v kapsli rozhodně nejde použít jako zbraň.

Domů
Sdílet
Diskuse