Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
1. února 2023 12:13
Čas čtení 1:39

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová se chystá v březnu na Tchaj-wan

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová se chystá v březnu na Tchaj-wan
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) plánuje navštívit na konci letošního března Tchaj-wan.

Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. O cestě i dalších tématech ve středu jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wuem. Informovala o tom ČTK s odkazem na mluvčího předsedkyně Sněmovny Martina Churavého.

Tchaj-wan navštívil již v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Loni tuto asijskou zemi navštívila delegace senátorů a zástupců ministerstev. Čínská strana proti těmto návštěvám protestuje. Protesty čínské strany vyvolal i pondělní telefonát nově zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně. Český premiér Petr Fiala (ODS) v reakci prohlásil, že Česko jako suverénní stát samo rozhoduje, s kým si zavolá a s kým se bude potkávat.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

„Pana ministra (Josepha Wua) jsem ubezpečila, že systematická podpora partnerů, kteří dodržují lidská práva a ctí principy liberální demokracie, patří mezi priority naší parlamentní diplomacie. Jsem velmi ráda, že v tom po dlouhých letech poznamenaných vzájemnou nekoordinovaností budou konečně všichni čeští ústavní činitelé opět zajedno,“ uvedla k telefonátu Pekarová Adamová. Předsedkyně Sněmovny ve středu také Českému rozhlasu řekla, že o plánu své cesty chce jednat během večerní schůzky nejvyšších ústavních činitelů s nově zvoleným prezidentem. Nechtěla sdělit, zda má, či nemá v úmyslu Pavla na misi pozvat s tím, že jde o vysoce citlivou informaci.

Tchaj-wan a ČR sdílí stejné hodnoty, míní Pavel

Nově zvolený prezident Pavel v pondělním telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Poděkoval jí také za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách.

1. února 2023 8:30 Čas čtení 4:22 Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

Čínská diplomacie tento telefonát odsoudila. Podle mluvčí čínské diplomacie Mao Ning šlo o vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Čína považuje demokratický Tchaj-wan za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

„Já jsem telefonát s tchajwanskou prezidentkou nedělal proto, abych někoho naštval,“ řekl Pavel v úterý v rozhovoru pro Frekvenci 1. Poukázal na to, že Česko má s Tchaj-wanem silné obchodní vztahy i sdílené hodnoty a nevidí jediný důvod, proč to skrývat. Z české strany to podle něj neznamená nic protičínského, ale jen vyjádření české suverenity a národních zájmů.

Domů
Sdílet
Diskuse