Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
2. února 2023 8:02
Čas čtení 0:46

Stíhačky NATO možná pomohou ve válce. Polsko je připraveno poslat Ukrajině moderní F-16

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stíhačky NATO možná pomohou ve válce. Polsko je připraveno poslat Ukrajině moderní F-16
Zdroj: Flickr/Kancelaria Premiera/volně k užití

Polsko aktuálně vlastní 46 takových víceúčelových stíhacích letadel F-16 americké výroby.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki prohlásil, že Polsko by bylo ochotno poskytnout Ukrajině své stíhačky typu F-16, pokud by takové rozhodnutí společně přijali spojenci ze Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura TASR.

„Pokud by o takovém kroku rozhodlo NATO jako celek, byl bych za poslání těchto bojových stíhaček Kyjevu,“ zopakoval svůj postoj Morawiecki. Zdůraznil, že západní spojenci by měli v otázce případného dodání bojových stíhaček Ukrajině postupovat koordinovaně a mělo by jít o strategické rozhodnutí celé Severoatlantické aliance.

„Protože tato válka je velmi vážným konfliktem a Polsko není účastníkem této války, ani NATO není jejím účastníkem,“ zdůraznil předseda polské vlády.

Poskytnutí stíhaček nevylučuje ani Francie 

Polsko aktuálně vlastní 46 víceúčelových stíhacích letadel F-16 americké výroby. Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak v pondělí uvedl, že Polsko vysílá pozitivní signály ohledně možných dodávek těchto strojů Ukrajině.

Kyjev v uplynulých dnech zintenzivnil své snahy o získání stíhaček od západních spojenců. Začal o ně žádat jen krátce po oznámení USA a Německa, že Kyjevu dodají moderní tanky Abrams a Leopard 2.

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

Spojené státy prozatím dodání letadel F-16 ukrajinským silám odmítají. Takovou možnost však naznačilo několik nizozemských politiků. Poskytnutí bojových stíhaček Kyjevu nevyloučil ani francouzský prezident Emmanuel Macron.

F-16
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domů
Sdílet
Diskuse