Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
2. února 2023 v 8:02
Čas čtení 0:46

Stíhačky NATO možná pomohou ve válce. Polsko je připraveno poslat Ukrajině moderní F-16

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stíhačky NATO možná pomohou ve válce. Polsko je připraveno poslat Ukrajině moderní F-16
Zdroj: Flickr/Kancelaria Premiera/volně k užití

Polsko aktuálně vlastní 46 takových víceúčelových stíhacích letadel F-16 americké výroby.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki prohlásil, že Polsko by bylo ochotno poskytnout Ukrajině své stíhačky typu F-16, pokud by takové rozhodnutí společně přijali spojenci ze Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura TASR.

„Pokud by o takovém kroku rozhodlo NATO jako celek, byl bych za poslání těchto bojových stíhaček Kyjevu,“ zopakoval svůj postoj Morawiecki. Zdůraznil, že západní spojenci by měli v otázce případného dodání bojových stíhaček Ukrajině postupovat koordinovaně a mělo by jít o strategické rozhodnutí celé Severoatlantické aliance.

„Protože tato válka je velmi vážným konfliktem a Polsko není účastníkem této války, ani NATO není jejím účastníkem,“ zdůraznil předseda polské vlády.

Poskytnutí stíhaček nevylučuje ani Francie 

Polsko aktuálně vlastní 46 víceúčelových stíhacích letadel F-16 americké výroby. Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak v pondělí uvedl, že Polsko vysílá pozitivní signály ohledně možných dodávek těchto strojů Ukrajině.

Kyjev v uplynulých dnech zintenzivnil své snahy o získání stíhaček od západních spojenců. Začal o ně žádat jen krátce po oznámení USA a Německa, že Kyjevu dodají moderní tanky Abrams a Leopard 2.

19. června 2024 v 7:00 Čas čtení 4:44 Navštívili jsme klasické polské tržiště. V řeznictví se nám udělalo špatně a před dotěrným prodavačem jsme museli utéct Navštívili jsme klasické polské tržiště. V řeznictví se nám udělalo špatně a před dotěrným prodavačem jsme museli utéct

Spojené státy prozatím dodání letadel F-16 ukrajinským silám odmítají. Takovou možnost však naznačilo několik nizozemských politiků. Poskytnutí bojových stíhaček Kyjevu nevyloučil ani francouzský prezident Emmanuel Macron.

F-16
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domů
Sdílet
Diskuse