Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2023 18:02
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

Na výkony šachistů má vliv znečištění ovzduší, zjistil výzkum

Na výkony šachistů má vliv znečištění ovzduší, zjistil výzkum
Zdroj: Pexels/Pixabay
ZAJÍMAVOSTI ŠACHY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Zjistili jsme, že pokud jsou jednotlivci vystaveni vyšší úrovni znečištění ovzduší, dělají více chyb a ty chyby jsou horší,“ uvedl jeden z autorů studie.

Na výkon šachistů má vliv kvalita ovzduší. Čím je vzduch znečištěnější, tím je šachistův výkon horší. Zjistila to studie publikovaná v časopise Management Science. Podle ní se zjištěné výsledky týkají nejen šachistů, ale všech lidí, kteří ve znečištěném ovzduší musí usilovně přemýšlet. 

Špičkoví hráči kvalitu ovzduší už sledují

Do míst konání turnajů dali výzkumníci tři senzory kvality ovzduší. Připojili je k webu, pomocí kterého měřili koncentraci oxidu uhličitého, částic PM (malé částečky pevných látek, které znečišťují venkovní i vnitřní ovzduší tím, že se vdechují do těla se vzduchem) a teplotu. Práce zkoumala výkony 121 šachistů na třech turnajích v Německu v letech 2017, 2018 a 2019. Zahrnovaly více než třicet tisíc šachových tahů, které vědci porovnávali s optimálními tahy určenými výkonným šachovým enginem Stockfish.

Doporučeno
Porovnali jsme ceny v Evropě. Kde si dáš Burger King meníčko za 500 a kde to stejné za 145 korun? Porovnali jsme ceny v Evropě. Kde si dáš Burger King meníčko za 500 a kde to stejné za 145 korun? 2. února 2023 13:00

Následně vědci použili počítačové modely k analýze kvality odehraných partií a zjistili, že při mírném nárůstu jemných prachových částic se pravděpodobnost, že šachisté udělají chybu, zvýšila o 2,1 procentního bodu. „Zjistili jsme, že pokud jsou jednotlivci vystaveni vyšší úrovni znečištění ovzduší, dělají více chyb a ty chyby jsou navíc horší,“ uvedl k výsledkům Juan Palacios, ekonom z laboratoře pro udržitelnou urbanizaci Massachusettského technologického institutu a spoluautor článku.

Leon Watson ze serveru Chess.com se nechal slyšet, že profesionální hráči při hře kvalitu ovzduší sledují. Patří mezi ně špičkoví hráči jako Magnus Carlsen a Anish Giri. „Při soutěžích v rámci velkých turnajů Champions Chess Tour hráči běžně sledují hladinu oxidu uhličitého a pevných částic pomocí monitorů vzduchu a využívají tyto údaje k vytvoření ideálního prostředí pro hru (...) Rozdíly v kvalitě mohou být marginální, hráči se ale snaží eliminovat jakékoli nevýhody,“ řekl Watson.

Doporučeno
Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě 1. února 2023 16:18

Ačkoli se studie zaměřila na šachisty, podle autorů má znečištění ovzduší důsledky pro každého, kdo musí při své práci v takových oblastech usilovně přemýšlet.

Domů
Sdílet
Diskuse