Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. února 2023 v 14:36
Čas čtení 1:11

Teenagerka si chtěla zaplavat s delfíny, zabil ji žralok. Nezachránila ji ani rychlá pomoc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Teenagerka si chtěla zaplavat s delfíny, zabil ji žralok. Nezachránila ji ani rychlá pomoc
Zdroj: Flickr/Pranav Bhatt/volně k užití

Útoky žraloků v této řece jsou velmi vzácné.

Po sobotním útoku žraloka ve městě Fremantle na západě Austrálie zemřela šestnáctiletá dívka. Zvíře na ni zaútočilo, když si šla zaplavat do místní řeky Swan. Útoky žraloků v této části řeky jsou dost vzácné. Od šedesátých let 20. století se zde odehrály jen dva. O tragickém úmrtí informoval australský server ABC News.

Dívku se pokoušel zachránit neznámý muž i záchranáři

Dívka, později identifikovaná jako studentka střední školy Shenton College jménem Stella Berry, podle informací médií v sobotu společně s přáteli jezdila po řece na vodních lyžích. Následně skočila do vody, aby si zaplavala s delfíny, kteří se nacházeli poblíž. 

Západoaustralská policie byla na útok upozorněna po půl čtvrté odpoledne, na místo dorazili i záchranáři, kteří dívku z vody vytáhli. Krátce před osmnáctou hodinou policisté potvrdili její úmrtí. „Vyšetřování je teprve v počáteční fázi, nicméně podle svědeckých výpovědí vše nasvědčuje tomu, že se jedná o incident spojený s útokem žraloka,“ uvedl zastupující inspektor Paul Robinson. Zatím ale není jasné, o jaký druh žraloka šlo. 

Jedna z místních obyvatelek slyšela v době útoku křik dětí a šla se podívat, co se stalo. Potvrdila, že neznámý muž se ponořil do vody a pokoušel se dívku zachránit. Rozsah zranění, které žralok dívce způsobil, byl prý neuvěřitelný. „Občas se tady koupu a je děsivé, že jsem to mohl být já,“ svěřil se Nathan Vasta, který bydlí nedaleko.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Tato tragédie je prvním smrtelným útokem žraloka v řece Swan za více než sto let. Jediný zaznamenaný incident, který skončil smrtí, se stal v roce 1923, kdy byl při plavání poblíž Mosman Parku usmrcen třináctiletý chlapec.

K útoku v řece došlo od šedesátých let podruhé. V roce 2021 tu na plavce Camerona Wrathalla zaútočil žralok bělavý, který muži způsobil vážné poranění stehna. Podle rybářů lákají tento typ žraloka sladkovodní řeky a ústí řek, aby se tu rozmnožili.

Domů
Sdílet
Diskuse