Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. února 2023 16:00
Čas čtení 2:37
Denisa Šútorová

Toto je nový trend, který válcuje TikTok. Vanilla girl se můžeš stát i ty, máš-li doma dost věcí této barvy

Toto je nový trend, který válcuje TikTok. Vanilla girl se můžeš stát i ty, máš-li doma dost věcí této barvy
Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whitley
MÓDA TIKTOK
Uložit Uložené

Jen na TikToku má hashtag „vanillagirl“ přes 400 milionů zhlédnutí a ti, které pobláznil, sdílejí na internetu své šatníky, interiérový design, a dokonce i nápoje, jídlo či psy. Přečti si, jak se opravdovou vanilla girl můžeš stát i ty.

Po barbiecore a gothcore ovládá sociální sítě nová populární estetika – vannila girl aesthetic, jejímž základem je neutrální barevná paleta. Jen na TikToku má hashtag „vanillagirl“ přes 400 milionů zhlédnutí a ti, které pobláznil, sdílejí na internetu své šatníky, interiérový design, a dokonce i nápoje, jídlo či domácí mazlíčky. Pojďme se podívat na to, jak se opravdovou vanilla girl můžeš stát i ty.

Vanilla girl pije latté, nosí beach waves, pletené svetry i uggy

Vanilla aesthetic by měla mít dvě základní vlastnosti: čistotu a komfort. Vanilla girl miluje neutrální tóny, jako je béžová, světle hnědá či bílá, nosí pletené svetry, uggy a v kavárně si dá místo espressa vanilkové latté. Její pokoj je útulný s množstvím svíček a titulek Vogue, které ladí s vázou s bílými tulipány a v neposlední řadě s křeslem a huňatými pantofli.

vanillagirl, ninagornicka, rosiehuntingtonwhiteley
Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whiteley, Instagram/Nina Gornicka

Je docela možné, že oblíbenou značkou vanilla girl je KKW Beauty od Kim Kardashian, každodenním účesem jsou beach waves či baletkovský drdol a jistě se vyhýbá výraznému make-upu.

Vanilla je ale příliš bílá

Podle portálu BuzzFeed News je většina žen, které své příspěvky označují „vanilla girl“, blond, má modré oči a bílou pokožku. V tomto případě opět narážíme na problém, se kterým se oblíbená platforma TikTok setkává již dlouho, a tím je exkluzivní a diskriminující obsah. Afroameričanka Olivia L., která má na TikToku pod účtem „olivialayne6“ skoro 180 tisíc followerů, říká, že způsob, jakým je vanilla girl prezentována v mainstreamových médiích, z ní činí trend určený pouze pro bílé blond, hubené a hezké ženy.

Mnozí uživatelé se přiklánějí k názoru, že trend vanilla girl je rasistický. „Právě jsem se dozvěděla o trendu vanilla girl a... sakra. Vanilla je jen další slovo pro obyčejný nebo nudný a očividně má rasistické podtóny,“ říká ve videu Danielle Cheche a později přitvrzuje: „To je rasistické.“

 

@xoxo.8886 basically wearing beige and smelling like vanilla.. #vanillaaesthetic #victoriassecret ♬ awkward - ✿

Někteří uživatelé na tento problém okamžitě zareagovali a začali sdílet obsah, který estetiku vanilla girl činí inkluzivnější. Na sociálních sítích tak pomalu, ale jistě najdeš i videa pro brunetky či kohokoli, kdo chce vyzkoušet tento hit.

Vanilla girl je prý víc o filozofii než o barvě

Na obranu vanilla girl někteří tiktokeři píší, že tento trend není jen o barvě, ale zejména o minimalistickém looku. Neutrální barvy působí uklidňujícím dojmem, a tak ti dokáží navodit lepší náladu a zlepšit den. Podle portálu Color Meanings je například béžová barvou komfortu a jednoduchosti, bílá zase čistoty a nevinnosti.

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Neutrální barevná paleta v oblečení ti dokonce navodí atmosféru „tepla domova“, takže pokud si dáš pletený svetr a sedneš do kanceláře, budeš se cítit pohodlně a možná se ti zlepší i soustředění.

Přestože Kim Kardashian na samotný hashtag zatím nezareagovala a možná si jeho existence nestihla všimnout, už před mnoha lety vznikla podobná myšlenka i v její hlavě. Pokud je někdo ve světě showbyznysu vanilla girl, je to právě ona.

kimkardashian
Zdroj: Youtube/Kim Kardashian, Twitter/Kim Kardashian

Americká hvězda se netají tím, že má pro svůj život jednu barevnou paletu, bílý interiér v domě sladěný s bílým Maybachem, svého času i s blond vlasy a v neposlední řadě s vlastními kosmetickými značkami SKIMS či SKKN by Kim v minimalistických vizuálech. Spolupráci s Beats a společný produkt sluchátek Beats Fit Pro x Kim/Amazon rovněž sladila do béžové palety. „Mám ráda, když všechny mé věci vizuálně ladí,“ vyjádřila se ve videu na svém youtubovém kanálu.

Podobnou estetiku ve svém životě preferuje i anglická modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteley. Na jejím instagramovém účtu převládá většinou béžová barva, kterou najdeš ve všech možných odstínech na módních či interiérových doplňcích, ale také kosmetice.

shoes, bootstrends
Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whitley

Pro více inspirace a vizuální dokonalosti ti doporučujeme sledovat i Instagram nina.gornicka nebo beigeaestheticc a TikTok Alix Earle.

Mnozí říkají, že vanilla girl je jen vylepšená verze estetiky soft girl či clean girl, jejichž základem byl nenápadný make-up, sun kissed balayage, krémová tvářenka či průsvitný lesk na rty.

Refresher tipy na výbavu pro vanilla girl najdeš v galerii níže.

griffon, halmar, armchairslippersralphlaurenbonami,
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse