Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
7. února 2023 15:44
Čas čtení 1:24

„Zelený fanatismus Zuzany Čaputové“ a „pípání slovenské reportérky“. Miloš Zeman je na své poslední zahraniční cestě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Zelený fanatismus Zuzany Čaputové“ a „pípání slovenské reportérky“. Miloš Zeman je na své poslední zahraniční cestě
Zdroj: TASR/František Iván, Daily Mail/video screenshot

Dosluhující prezident Miloš Zeman je na své poslední zahraniční cestě na Slovensku. Setkal se s tamní prezidentkou Čaputovou. Ocenil její lidskost, kterou projevila, když ho přišla navštívit do nemocnice, ale neuznává její „zelený fanatismus“.

„Jsem vděčná za spolupráci, kterou jsme během tohoto nelehkého období měli. Mnohokrát jsme měli i rozdílné názory na některé věci, velmi si však cením, že jsme si o nich vždy mohli popovídat ve velmi otevřené a vzájemně se respektující atmosféře,“ zhodnotila Čaputová na společné tiskové konferenci s Milošem Zemanem. Oba státníci vyzdvihovali kvalitu česko-slovenských vztahů. Čaputová ocenila vzájemný respekt a přátelskou atmosféru během jednání.

Zeman chválil, že ho slovenská prezidentka jako jedna z mála politiků přišla navštívit do nemocnice. Dodal, že právě v té chvíli se ukázala její lidskost, které si na ní váží nejvíc. „Setkal jsem se s množstvím politiků, kteří tu lidskost neměli a většinou špatně skončili. Věřím, že paní prezidentka se i díky tomu zapíše jak do slovenské, tak i evropské či světové politiky,“ konstatoval. 

6. února 2023 6:00 Čas čtení 3:25 Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě

S Čaputovou naopak nesouhlasí v podpoře podle jeho slov „zeleného fanatismu“. „Paní prezidentka uznává zelený fanatismus a říká, že fanatismus u zelených není převažující a že je to okrajový jev, zatímco já mám podezření, že je to substance,“ řekl prezident. Poté s nadsázkou navázal tím, že se se slovenskými „zelenými“ začíná názorově sbližovat, protože chtějí zbourání „strašně ošklivé“ rozhledny v Tatrách. Slovenská prezidentka pak jeho vyjádření korigovala. 

Tisková konference se neobešla bez narážek směrem k novinářům. Když Zeman neslyšel otázku, řekl slovenské reportérce, že „pípá jako kanárek“. Slovenská hlava státu reagovala slovy, že rozuměla velmi zřetelně, a otázku prezidentovi přetlumočila. 

Dále Zeman popřál budoucímu prezidentovi Petru Pavlovi, aby byl úspěšný. Připomněl, že Pavlovi sice svůj hlas nedal, ale věří, že s jeho nástupcem budou pokračovat velmi dobré vztahy se Slovenskem. Zuzana Čaputová se na spolupráci s Petrem Pavlem podle svých slov těší. „Věřím, že bude intenzivní a že společně budeme moci být i v rámci regionu silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám,“ prohlásila slovenská prezidentka.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

Rozlučková návštěva českého prezidenta by měla trvat tři dny, kromě Čaputové se setká s exprezidenty SR či s dočasně pověřeným předsedou vlády Eduardem Hegerem (OĽANO).

Domů
Sdílet
Diskuse