Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
7. února 2023 v 17:20
Čas čtení 0:59

Pražský soud osvobodil lobbistu Janouška, byl obžalován v kauze kolem společnosti Chambon

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražský soud osvobodil lobbistu Janouška, byl obžalován v kauze kolem společnosti Chambon
Zdroj: ČTK

Vrchní soud v Praze osvobodil podnikatele a lobbistu Romana Janouška. On a jeho spolupracovníci ze společnosti Chambon byli obžalovaní z toho, že z pojišťoven vylákali úhrady za miliony korun.

Osvobození podnikatele a lobbisty Romana Janouška a dalších čtyř lidí v kauze úhrad pro společnost Chambon je pravomocné. Dnes o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Žalobce tvrdí, že pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun. Všichni obžalovaní vinu odmítají. 

Společnost Chambon podle soudu pojišťovnám nic nezatajovala

Obžaloba tvrdí, že společnost Chambon, ve které obžalovaní působili, prováděla v letech 2009 až 2011 vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám analýzu lidské DNA, která je dražší. Státní zástupce Alexandr Dadam kvůli tomu obžaloval lékařku Soňu Pekovou, doktora Tomáše Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu. Z důkazů ale nevyplynulo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala. Pojišťovnám měla být podstata prováděných testů jasná.

Samotný Janoušek byl akcionářem Chambonu a ve společnosti se nechal formálně zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Byl obžalován z podílnictví, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti.

Právníci obžalovaných už dříve uvedli, že v případu nevznikla žádná škoda. Dnes řekli, že v trestním řízení nebyl zjištěn záměr někoho poškodit nebo uvést v omyl. Rozsudek pražského městského soudu, který všechny obžalované loni na jaře osvobodil, je podle nich správný. Státní zástupce Alexandr Dadam se proti tomuto rozsudku odvolal.

K úternímu soudu se z obžalovaných dostavil pouze Pašek, který rozhodnutí uvítal. Podle něj Chambon postupoval stejně jako další desítky laboratoří v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse