Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2023 15:00
Čas čtení 1:44
Martin Mičuda

BMW X5 a X6 zmodernizovali. Úzke svetlá a úplne novú palubnú dosku dopĺňajú hybridné motory

BMW X5 a X6 zmodernizovali. Úzke svetlá a úplne novú palubnú dosku dopĺňajú hybridné motory
Zdroj: BMW
TECH
Uložit Uložené

Komplexná modernizácia vylepšuje vzhľad, interiér aj techniku pod kapotou.

Rovnako ako GLE značky Mercedes-Benz, aj jeho najväčší konkurent z Mníchova sa na trh v aktuálnej generácii dostal už v roku 2018, preto aj BMW X5, respektíve X6 dostávajú svoju modernizovanú podobu. Na rozdiel od luxusného Mercedesu sú zmeny výraznejšie. Nemajú však rozdelené predné svetlá podľa vzoru veľkého X7.

Doporučeno
Nové BMW X5 zvedá úroveň. Takto zábavné naftové SUV bavorská automobilka ještě neměla Nové BMW X5 zvedá úroveň. Takto zábavné naftové SUV bavorská automobilka ještě neměla 10. března 2019 14:51

BMW sa však naďalej s grafikou svetiel hrá, preto ako X5, tak aj X6 prichádzajú so špecifickým svetelným podpisom v tváre šípok, aký doposiaľ nemá iný model značky. Facelift sa zbavuje pôvodnej laserovej technológie, ktorú nahrádza konvenčnejšie Matrix-LED adaptívne riešenie.

Samotné svetlá sú podstatne užšie (o 35 mm), čím predné partie nadobúdajú ešte dynamickejší podtón. Dôvodom je aj modernejší a členitejší nárazník s vertikálnymi otvormi po stranách.

BMW, BMW X5, BMW X6,
Zdroj: BMW

Po novom môže mať osvetlenú masku (BMW Iconic Glow) nielen X6, ale už aj X5, väčšou zaujímavosťou však je, že X6 je po facelifte už štandardne vybavené športovým M paketom. Pre model X5 bude naďalej voliteľný. V ponuke sú aj nové laky karosérie a dizajny diskov kolies, zadné nárazníky sa v oboch prípadoch prakticky vôbec nezmenili.

Platí to aj pre tvar a grafiku koncových svetiel X6-ky, naopak, X5 má úplne novú grafiku. Pre verziu M60i sú poznávacím znakom nielen plakety M, ale najmä dvojité lamely v maske, čierne kryty spätných zrkadiel a naznačená štvorica koncoviek výfuku. 

Zmenil sa aj kokpit podľa vzoru X7. X5 aj X6 získali úplne novú palubnú dosku, ktorá je kombináciou doterajšej podoby a modelu iX – dve osobitné obrazovky s tradičným konceptom palubovky strieda obrovský klenutý displej, ktorý zlučuje 12,3" digitálne budíky a až 14,9" displej infotainmentu iDrive novej, 8. generácie. Iné sú aj výduchy ventilácie.

Nový je aj volič prevodovky – konvenčný joystick nahrádza oveľa kompaktnejšie riešenie, aké sme spoznali v spomínanom elektromobile iX. Zvyšné ovládacie prvky na stredovom tuneli ostávajú zachované. V rámci modernejších technológií spomeňme možnosť odomknúť vozidlo cez telefón, 5G pripojenie, vylepšené hlasové ovládanie či parkovací asistenti. Štandardom je navyše použitie materiálu Sensafin, ktorý pripomína kožu.

BMW, BMW X5, BMW X6,
Zdroj: BMW

Luxusné SUV-čka majú stále spaľovací motor, no každá verzia je vybavená nielen pohonom xDrive a 8-st. prevodovkou Steptronic, ale aj 48 V mild-hybrid technológiou (+ 9 kW/12 k a 200 Nm). Dokonca, X5 prichádza aj v novej plug-in hybridnej verzii – akumulátor má 25,7 kWh, systém podporuje 7,4 kW nabíjanie a v čisto elektrickom režime sľubuje dojazd 94 – 110 km.

Doporučeno
Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu 19. dubna 2020 15:13
  • X5/X6 xDrive40i – 3.0 R6, 280 kW/381 koní a 520 Nm
  • X5 xDrive50e – 3.0 R6 + el., 360 kW/490 koní a 700 Nm
  • X5/X6 xDriveM60i – 4.4 V8, 390 kW/530 koní a 750 Nm
  • X5/X6 xDrive30d – 3.0 R6, 210 kW/285 koní a 650 Nm

Všetky verzie sú už v základe vybavené adaptívnym podvozkom, v ponuke je však aj voliteľný vzduchový podvozok na oboch nápravách. 

BMW, BMW X5, BMW X6,BMW, BMW X5, BMW X6,BMW, BMW X5, BMW X6,BMW, BMW X5, BMW X6,
Zobrazit galerii
(21)
Domů
Sdílet
Diskuse