Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
9. února 2023 19:34
Čas čtení 2:00

Tisková konference ANO po jednání předsednictva. Toto jsou nejdůležitější momenty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tisková konference ANO po jednání předsednictva. Toto jsou nejdůležitější momenty
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

ANO má za sebou první jednání předsednictva po neúspěšné kandidatuře Andreje Babiše na prezidenta. Poslancem zůstává, hlavními tvářemi hnutí se stanou Havlíček a Schillerová.

Hnutí ANO má za sebou první jednání předsednictva od lednových prezidentských voleb, ve kterých předseda hnutí Andrej Babiš neuspěl a na vítězného Petra Pavla ztratil téměř milion hlasů. Toto jsou nejdůležitější momenty ze středeční tiskové konference.

Babiš zůstává předsedou hnutí. Chce být ale méně vidět

Andrej Babiš si ponechá poslanecký mandát i post předsedy hnutí ANO. „Budu dál hájit zájmy lidí, které vláda ignoruje, a budu se věnovat hnutí ANO,“ řekl na středeční tiskové konferenci Babiš. Dle vlastních slov chce pro ANO najít nové tváře a připravit hnutí na evropské volby v příštím roce a sněmovní volby v roce 2025. „Budu se dál setkávat s občany. Své mediální a společenské aktivity omezím, abych mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti,“ dodal předseda hnutí. 

8. února 2023 17:00 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty?

Hlavní tváří hnutí se má stát Schillerová

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová vystoupila na středeční tiskové konferenci proti ekonomickým krokům vlády. Zkritizovala zrušení systému EET, poukázala na vysokou inflaci a propad reálných příjmů občanů. „Sledujeme selhání hospodářské politiky vlády. Vláda se pustila do barbarského borcení všech jistot, které v letech 2014–2021 prosadilo hnutí ANO,“ uvedla na tiskové konferenci Schillerová.

Stínovou vládu bude mít pod palcem Havlíček

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček na tiskové konferenci přiblížil ideové ukotvení hnutí ANO. Zkritizoval vládní pětikoalici za údajné vyznávání zeleného fanatismu a závislost na Evropské unii. „Naproti tomu stojí hnutí ANO, které se opírá o jiné základy, konzervativní základy, základy, které jsou založené na rodině, které jsou založené na zdravém tržním prostředí, které jsou založeny na svobodě jedinců a svobodě institucí a které jsou založeny na zdravém selském rozumu,“ dodal první místopředseda hnutí Havlíček. 

7. února 2023 12:57 Čas čtení 1:03 Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací

Babiš: Konečně jsem pochopil, jak funguje Sněmovna

Po devíti letech, kdy Andrej Babiš působí na postu poslance, dle svých slov pochopil fungování Poslanecké sněmovny. „Konečně jsem pochopil, jak to funguje. Musíte tam být vždycky, když se kliká, jinak jsou v kancelářích. Je to fajn práce, já si to užívám,“ uvedl Babiš s tím, že se v následujících měsících chce věnovat práci poslance důsledněji. 

Vondrák rezignoval na post místopředsedy hnutí

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák už při svém příjezdu na jednání předsednictva oznámil svou rezignaci na post místopředsedy hnutí ANO. V prezidentských volbách podpořil Babišova soupeře Petra Pavla a s hnutím se rozchází v jeho názorovém směřování. O jeho rozhodnutí složit místopředsednickou funkci jsme tě informovali v tomto článku

Kritika nevládní SPD a vymezení vůči ČSSD

I přes důrazné vymezení vůči vládě si vedení ANO neodpustilo kritiku i ke svému bývalému koaličnímu partnerovi. ČSSD, se kterou bylo ANO ve vládě, nepodpořila Andreje Babiše v lednových prezidentských volbách. Stejně tak se předseda hnutí vymezil vůči nevládní straně SPD. Ta podle něj nepřímo podpořila Petra Pavla, když vyzvala své voliče, aby Petra Pavla nevolili. Na přímo totiž nepodpořili Pavlova protikandidáta Andreje Babiše. ČSSD, SPD ani zástupci a zástupkyně vlády na to, co zaznělo na tiskové konferenci, zatím nereagovali.

Domů
Sdílet
Diskuse