Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
13. února 2023 13:10
Čas čtení 1:42

První setkání Pavla se Zemanem po volbách: Probrali výsledky voleb i výhrady o fungování prezidentské kanceláře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První setkání Pavla se Zemanem po volbách: Probrali výsledky voleb i výhrady o fungování prezidentské kanceláře
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Shrnujeme, co všechno probrali Petr Pavel s Milošem Zemanem na pondělní schůzce v Lánech.

Nově zvolený prezident Petr Pavel se v pondělí před 11. hodinou dopoledne sešel s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, který slouží jako prezidentské letní sídlo. Jednalo se tak o první setkání obou mužů po Pavlově zvolení v lednových prezidentských volbách. Společně probrali témata související s předáním úřadu.  

Babiš si za porážku může sám 

Pavel ocenil, že se schůzku podařilo dohodnout, byť s mírným zpožděním. Považuje ji za standard. Hodinovou debatu označil za věcnou a vstřícnou. „S Milošem Zemanem jsme jednali hodinku. On měl na srdci tři body,“ řekl Petr Pavel na pondělní tiskové konferenci.

Jako první probrali výsledky voleb. Zeman se dříve netajil tím, že volil Pavlova protikandidáta z druhého kola Andreje Babiše (ANO). V pondělí uvedl, že Pavla sice nevolil, ale výsledek voleb respektuje. Pavel Zemanovi řekl, že měl na jednu stranu štěstí na tým, na druhou stranu podle něj Babiš udělal několik chyb. Zeman odpověděl, že si Babiš za svou porážku může sám. 

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkávají.
Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkávají. Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

Úděl hlavy státu

Druhým bodem jednání bylo Zemanovo vysvětlení, jak vnímá pozici prezidenta. „Z hlediska určitého rozporu mezi mandátem z přímých voleb a pravomocemi prezidenta,“ uvedl Pavel. Zeman podle něj měl dilema, zda by měl být prezident pouhým vykonavatelem návrhů Parlamentu či vlády, nebo hráčem, který může do politických procesů vnášet vlastní iniciativu.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Zeman dříve naznačoval, že uvažuje o tom, že jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Současný předseda Pavel Rychetský má ale skončit téměř půlroku poté, co vyprší mandát Zemanovi. Nicméně dosluhující prezident během jednání s Pavlem uvedl, že nového předsedu nakonec jmenovat nebude. Pavel Zemana také požádal, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí.

Fungování kanceláře

Třetím bodem jednání byly výhrady ke vztahu k prezidentské kanceláři. Pavel vyjádřil výhrady k fungování chodu hradní kanceláře, v této spojitosti zmínil zejména bezpečnostní agenturu. „Podle něj (Zemana – pozn. redakce) to bylo unáhlené, byl by raději, kdybych to řešil po inauguraci,“ řekl nově zvolený prezident. 

Nástupce žádal Zemana také o poskytnutí některých informací, a to nejen o chodu prezidentské kanceláře, ale také o personálním složení a některých procesech. Tlumočil mu také zájem své manželky sejít se s nynější první dámou.

Pavel vystřídá Zemana v prezidentské funkci po deseti letech. Pavel zatím úřaduje v Hrzánském paláci, který mu poskytla vláda. Palác jinak slouží zejména jako záložní prostor za Strakovu akademii. K inauguraci nového prezidenta dojde 9. března. 

Nově zvolená hlava státu by také chtěla, aby byly Lány více otevřené než doteď. Bydlení bude údajně střídat na Hradě a u sebe doma. 

Zpět
Sdílet
Diskuse