Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. února 2023 15:42
Čas čtení 0:55

Katoličtí duchovní v Portugalsku zneužili od roku 1950 téměř pět tisíc nezletilých, zjistila vyšetřovací komise

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Katoličtí duchovní v Portugalsku zneužili od roku 1950 téměř pět tisíc nezletilých, zjistila vyšetřovací komise
Zdroj: TASR/AP

Většina případů je již promlčena, dvacet pět jich řeší policie.

Katoličtí duchovní v Portugalsku od roku 1950 zneužili téměř pět tisíc nezletilých. Vyplývá to ze zjištění nezávislé komise, která v pondělí zveřejnila výsledky svého vyšetřování vycházejícího ze stovek výpovědí obětí. Na základě informací agentury AFP o tom napsala agentura TASR.

Zjištěná čísla jsou jen špičkou ledovce

Koordinátor komise, dětský psychiatr Pedro Strecht, uvedl, že komise vyslechla více než pět set svědectví lidí, kteří se stali oběťmi zneužívání ze strany kněží nebo jiných církevních představitelů. Na základě těchto výpovědí se komise dostala k mnohem většímu počtu obětí. Celkem přišla na nejméně 4 815 případů. A podle portugalské biskupské konference, která nechala komisi zřídit, je zjištěné číslo jen špičkou ledovce. 

Naprostá většina oznámených trestných činů je promlčená. Dvacet pět případů bylo postoupeno policii, která už zahájila několik vyšetřování. Na závěry komise reagoval podle BBC také předseda portugalské biskupské konference, biskup José Ornelas. Uvedl, že zprávu přijal s vděčností a že biskupové na mimořádném zasedání 3. března vyvodí ze zjištění závěry.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Alexandra, jedna z obětí zneužívání, pro AFP uvedla, že očekává reakci biskupů s nadějí a zároveň skepsí. Nezávislá komise je podle ní dobrým prvním krokem pro oběti, které chtějí prolomit zeď mlčení. Pomocný biskup z Lisabonu Americo Aguiar nedávno uvedl, že s oběťmi zneužívání duchovními by se mohl setkat i papež František během své srpnové návštěvy Portugalska. Podobná vyšetřování případů zneužívání dětí v rámci katolické církve už byla zahájena například ve Francii, Německu, Nizozemsku či Austrálii.

Domů
Sdílet
Diskuse