Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
15. února 2023 14:41
Čas čtení 0:58

Skotská premiérka Sturgeon po osmi letech odstupuje z funkce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Skotská premiérka Sturgeon po osmi letech odstupuje z funkce
Zdroj: Getty Images/Russell Cheyne - Pool

Nicola Sturgeon po osmi letech rezignuje na funkci skotské premiérky. Byla první ženou v této funkci a zároveň v ní vydržela nejdéle.

Nicola Sturgeon po osmi letech rezignuje na funkci skotské premiérky i na post lídryně Skotské národní strany. Oznámila to na středeční tiskové konferenci, informuje TASR. Sturgeon se v listopadu 2014 stala první ženou ve funkci předsedy skotské vlády a v úřadu byla nejdéle ze všech skotských premiérů. 

Premiérka na tiskové konferenci oznámila, že ve straně odstartovala proces volby nového lídra. Ve funkci šéfky vlády zůstane, dokud nebude zvolen její nástupce. Popřela tvrzení, že odstupuje v důsledku „krátkodobých tlaků“. „Toto rozhodnutí vychází z hlubší a dlouhodobější úvahy,“ citovala ji televize BBC.

Prosazovala nezávislost Skotska

Její rezignace budí kontroverze, ve skotských nacionalistických kruzích se však ozývají děkovné vzkazy. Za její „dlouhodobou službu“ jí poděkoval i premiér Velké Británie Rishi Sunak a dodal, že jeho vláda bude pokračovat ve spolupráci se skotskou vládou, uvádí BBC.

Sturgeon nastoupila do čela skotské vlády v listopadu 2014, a to po referendu o nezávislosti, v němž 55 procent Skotů hlasovalo pro setrvání ve Spojeném království.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Média již spekulují, kdo by Surgeon mohl nahradit. Mluví se například o bývalém lídrovi SNP Johnu Swinneym nebo mladé ministryni financí Kate Forbes, která v posledních letech zaznamenala významný vzestup parlamentem. 

Domů
Sdílet
Diskuse