Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
17. února 2023 20:03
Čas čtení 0:30

Tálibán v Afghánistánu zakázal antikoncepci. Považuje ji za „spiknutí Západu“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán v Afghánistánu zakázal antikoncepci. Považuje ji za „spiknutí Západu“
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition/volně k užití

Hnutí Tálibán v Afghánistánu zakázalo užívání antikoncepce. Odborníci a aktivisté varují před negativními dopady na zdraví i práva žen v zemi.

Členové afghánského hnutí Tálibán obchází lékárny a porodní centra v zemi, kde pod výhrůžkami nutí jejich zaměstnance vyhazovat veškeré druhy antikoncepce, píše The Guardian

Tálibán tvrdí, že užívání antikoncepce je „spiknutí, které má mít za cíl kontrolu Západu nad muslimskou populací“. 

„Do mého obchodu přišli dvakrát. Přišli se zbraněmi a nutili mě zbavit se antikoncepčních pilulek. Pravidelně obcházejí všechny lékárny v Kábulu. Tyto produkty jsme přestali prodávat,“ uvádí pro list The Guardian majitel obchodu v afghánském hlavním městě. 

Toto je další z mnoha opatření, které hnutí Tálibán nastolilo po svém opětovném nástupu k moci v Afghánistánu v srpnu 2021. Tyto kroky zásadně omezují práva žen a menšin v zemi. Doposud ženám zakázali například vysokoškolské studium, omezili jejich práva na práci na určitých pozicích a možnost samostatně cestovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse