Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
18. února 2023 18:33
Čas čtení 1:01

Ukrajina požaduje kontroverzní kazetové a fosforové zbraně. Jejich použití je v rozporu s mezinárodním právem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina požaduje kontroverzní kazetové a fosforové zbraně. Jejich použití je v rozporu s mezinárodním právem
Zdroj: TASR/AP

„Rusko používá tento druh zbraní každý den. Proč bychom je nemohli používat i my? Je to naše národní území,“ prohlásil Kubrakov.

Ukrajina chce od svých západních podporovatelů kazetovou munici a fosforové zápalné zbraně pro boj proti Rusku. Kontroverzní požadavek formuloval zástupce šéfa ukrajinské vlády Olexander Kubrakov během Mnichovské bezpečnostní konference. Spojené státy a několik dalších spojenců mají miliony těchto nábojů. Informují o tom deník The Guardian a agentura TASR.

18. února 2023 15:39 Čas čtení 1:58 Masakr v Buči a sexuální napadení dítěte. USA obvinily Rusko ze zločinů proti lidskosti Masakr v Buči a sexuální napadení dítěte. USA obvinily Rusko ze zločinů proti lidskosti

Když se v březnu 2022 objevily informace, že tento typ munice na Ukrajině používá Rusko, NATO varovalo před porušením mezinárodního práva. „Rusko používá tento druh zbraní každý den. Proč bychom je nemohli používat i my? Je to naše národní území,“ prohlásil Kubrakov.

Olexander Kubrakov dodal, že chápe potíže při získávání těchto zbraní z důvodu mezinárodních úmluv, ale tento typ munice může podle něj pomoci odolávat náporu útočníků. Kazetovou munici představují rakety a bomby, které vybuchují ve vzduchu nad cílem, přičemž uvolňují velké množství malých výbušných zařízení. Fosforová munice může zase u lidí způsobit vážné popáleniny a otravu.


Olexander Kubrakov se na MSC opět zasazoval i o dodávku stíhacích letadel. „Tato otázka je složitá, ale proč se nezačne alespoň s výcvikovými programy pro ukrajinské piloty?“ zeptal se západních spojenců.

18. února 2023 16:49 Čas čtení 0:43 VIDEO: Rusové ve státní televizi navrhli bombardovat země dodávající tanky Ukrajině, zmínili také Slovensko VIDEO: Rusové ve státní televizi navrhli bombardovat země dodávající tanky Ukrajině, zmínili také Slovensko

Polský premiér Mateusz Morawiecki dal jasně najevo, že jeho země je spolu s dalšími spojenci připravena dodat Ukrajině stíhací letouny. Jako nezbytnou podmínku pro takový krok však uvedl „rozhodnutí NATO“.

Domů
Sdílet
Diskuse