Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
22. února 2023 20:04
Čas čtení 1:13

Soud prohlásil konkurz na majetek pořadatele demonstrací Vrabela

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud prohlásil konkurz na majetek pořadatele demonstrací Vrabela
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Vrabel dluží přes 2,7 milionu korun.

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil konkurz na majetek pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela. Podle soudu se nesnažil co nejvíc uspokojit své věřitele, naopak napomohl vyvést část peněz, které insolvenční správce zahrnul do majetkové podstaty. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. 

Vrabel dluží téměř tři miliony. Soud označil za politický proces

Krajský soud v Českých Budějovicích podle ČTK zrušil Vrabelovo oddlužení již v lednu. Vrabel považuje soud za politický proces. Dluží 2,7 milionu Kč, za 17 měsíců oddlužení splatil 14 500 Kč, 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit 30 procent dluhu.

„Ladislav Vrabel neplnil řádně své povinnosti a podáním návrhu na povolení oddlužení sledoval nepoctivý záměr namísto snahy po plném uspokojení pohledávek svých věřitelů. Napomohl svévolně ‚odklonit‘ (v rámci deklarované ‚pomoci‘ své manželce) prostředky, které byly insolvenčním správcem řádně sepsány do majetkové podstaty, z jejího účtu mimo sféru vlivu insolvenčního správce,“uvedl v odůvodnění soudce Ladislav Strnad. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Pravidla oddlužení nefungují jako švédský stůl, jak se mnozí včetně dlužníka mylně domnívají. Není možné vybírat si jen preferované delikatesy (rozuměj přívětivé povinnosti či vytoužené benefity – jako zejména osvobození od placení zbytku dluhů), ty ‚vyzobávat‘ a zbytek pokrmů (nepříjemné povinnosti jako úsilí vynaložené pro své věřitele či přiměřená výdělečná činnost) ponechávat okorané na stole,“ dodal Strnad.

Insolvenční návrh si nyní Vrabel nemůže podat dalších pět let. Z přehledu pohledávek vyplývá, že Vrabel dluží přes 435 000 Kč Nadačnímu fondu Karla Janečka nebo přes 336 000 Kč pivovarské skupině Heineken. K některým dluhům Vrabel řekl, že jde o podvody vůči němu. 

Pro organizátora protivládních demonstrací nejde o jedinou věc, kterou se v případě jeho osoby soudy zabývají. Jiný soud se bude zabývat případem z loňského listopadu. Vrabel tehdy zveřejnil video, ve kterém uvedl, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi. V souvislosti se šířením poplašné zprávy policie zadržela Vrabela letos v lednu.

Domů
Sdílet
Diskuse