Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová
23. února 2023 v 13:50
Čas čtení 0:36

V Evropě jsou tisíce míst znečištěných chemikáliemi. Lidé v Belgii by neměli jíst domácí zeleninu ani vajíčka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Evropě jsou tisíce míst znečištěných chemikáliemi. Lidé v Belgii by neměli jíst domácí zeleninu ani vajíčka
Zdroj: Wikimedia Commons

Výzkum odhalil tisíce znečištěných míst na území Evropy. Chemikálie mohou negativně ovlivnit zdraví lidí. V Belgii by lidé žijící v okolí firmy 3M neměli jíst domácí vajíčka ani zeleninu.

Výzkumníci našli na území Evropy tisíce míst s vysokým výskytem nerozkládajících se látek. Ty se hromadí v těle a mohou být toxické, popisuje The Guardian. Chemikálie se dostaly do vody a půdy ze spotřebních výrobků, odpadů nebo hasičských pěn.

Tyto perfluoroalkylované chemické látky (PFAS) se snadno přenáší prostředím i na dlouhé vzdálenosti. Znečištěná místa je následně náročné i nákladné vyčistit. Některé z těchto látek mohou ovlivňovat reprodukci či způsobovat rakovinu. Lidé se s nimi setkávají každý den i ve svých domovech skrze kosmetiku a oblečení.

Největší znečištění je v Belgii, lidé nemají jíst domácí produkty

Největší koncentrace znečištění je v belgických podzemních vodách v okolí výroby společnosti 3M. Úřady vyzvaly osoby žijící v okruhu patnácti kilometrů, aby nejedly domácí zeleninu a vejce. Ti, kteří žijí pět kilometrů od místa, si mohou nechat udělat krevní rozbor na odhalení přítomnosti PFAS. Společnost 3M oznámila, že se chystá do roku 2025 skončit s jejich nabízením.

Domů
Sdílet
Diskuse