Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Kristýna Dobiášová
25. února 2023 13:03
Čas čtení 0:46

Macron v dubnu zamíří do Číny. Návštěvu plánuje ke konci února i Lukašenko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Macron v dubnu zamíří do Číny. Návštěvu plánuje ke konci února i Lukašenko
Zdroj: TASR/AP

Emmanuel Macron, francouzský prezident, v dubnu navštíví Čínu. Není jediným evropským politikem, který chce do státu zavítat. Na konci února do Číny zamíří Alexandr Lukašenko, prezident Běloruska.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu oznámil, že začátkem dubna navštíví Čínu. Zároveň vyzval Peking, aby „pomohl vyvinout tlak na Rusko“ a ukončit válku na Ukrajině. Informuje o tom TASR na základě tiskové agentury AFP.

Macron se vyjádřil den poté, co Čína vyzvala k naléhavým mírovým jednáním a rovněž zveřejnila svůj plán na ukončení války na Ukrajině. Macron rovněž uvedl, že mír je možný pouze v případě, že „bude zastavena ruská agrese, ruští vojáci se stáhnou a bude respektována územní svrchovanost Ukrajiny a jejího lidu“.

25. února 2023 10:29 Čas čtení 0:43 Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války

Čínu chce navštívit i Alexandr Lukašenko, běloruský prezident. V úterý 28. února přijede na státní návštěvu, oznámilo v sobotu čínské ministerstvo zahraničí. „Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uskuteční ve dnech 28. února až 2. března státní návštěvu na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Čína chce spolupracovat s Běloruskem na vzájemné důvěře

Čínský ministr zahraničí Čchin Kchang v telefonickém rozhovoru sdělil svému běloruskému protějšku Sjarheji Alejnikovovi, že Čína je připravena spolupracovat s Běloruskem na prohloubení vzájemné politické důvěry.

S čínským vůdcem se chce setkat i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovalo BBC. Jedná se o reakci na dvanáctibodový dokument, ve kterém Peking vyzývá k mírovým jednáním. 

Domů
Sdílet
Diskuse