Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
3. března 2023 8:00
Čas čtení 0:57

Zdravotní sestra ve Španělsku měla očkování dětí jen předstírat, čelí žalobě desítek rodin

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zdravotní sestra ve Španělsku měla očkování dětí jen předstírat, čelí žalobě desítek rodin
Zdroj: TASR/AP/Rahmat Gul

Podle španělských médií by se to mohlo týkat až čtyři sta dětí.

Dvaačtyřicet rodin ve Španělsku podalo žalobu na zdravotní sestru, která měla falšovat podávání vakcíny jejich dětem. Podle svědectví některých rodičů měla děti očkovat velmi rychle a někteří z nich následně viděli, jak stále plnou lahvičku hází do odpadkového koše. Kromě rodin, které podaly žalobu, by se to mohlo týkat celkem čtyř set dětí. Uvedl to server ABC News.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Děti po vyšetření krve neměly protilátky

Zdravotní sestra pracovala 18 měsíců na vládní klinice v přístavním městě Santurtzi v Baskicku na severu Španělska. Regionální zdravotnický úřad zahájil vyšetřování loni v říjnu poté, co dostal na chování zdravotnice stížnosti.

Když rodiče přivedli děti na očkování, zdravotní sestra jim vpíchla vakcínu „velmi tiše, velmi rychle a hodila ampulku rovnou do koše“, cituje agentura TASR právního zástupce rodin Aitzola Aslu. Podle něj někteří rodiče viděli, že ampule je stále plná. Ošetřovatelka se také často o vakcínách vyjadřovala znevažujícím způsobem.

Poté, co zdravotníci vyšetřili krev sestrou očkovaných dětí, zjistili, že mnohé z nich nemají protilátky, které by po daném očkování mít měly. Žaloba se zaměřuje také na padělání záznamů o očkování a na špatné zacházení s veřejnými financemi, jelikož nepoužitá léčiva sestra vyhazovala. 

3. března 2023 6:00 Čas čtení 7:15 „Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost „Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost

K podání žaloby rodiny sáhly minulý měsíc. Požadují, aby bylo dotyčné sestře zakázáno pracovat v sektoru veřejného zdravotnictví. Negativní názory na očkování jsou ve Španělsku poměrně vzácné. V zemi je po sousedním Portugalsku druhá nejvyšší míra důvěry veřejnosti vůči vakcínám. Statistika španělské vlády zase ukazuje, že přes devadesát procent nejmenších dětí absolvovalo většinu očkování.

Domů
Sdílet
Diskuse