Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
9. března 2023 11:00
Čas čtení 5:03

10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

V případě Václava Klause je těžké vybrat ten největší bizár. Čmajznutí pera na oficiální návštěvě v Chile nebo boj proti neexistující hrozbě z řad hendikepovaných lidí? Připomeň si několik WTF chvilek a napiš nám, která nejvíc zapůsobila na tebe.

Dnes je to přesně deset let od chvíle, kdy našemu druhému českému prezidentovi skončilo desetileté období ve funkci. Václav Klaus zastával úřad od roku 2003 do roku 2013. Klaus senior je spoluzakladatelem Občanské demokratické strany a také jejím prvním předsedou v letech 1991–2002. Vedle jeho mandátů jej ve světě i u nás proslavily také různé bizarní situace. 

16. ledna 2023 19:30 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Který z prezidentů České republiky jsi? KVÍZ: Který z prezidentů České republiky jsi?

Krása zmizení protokolárního pera

V roce 2011 zaplavily internet i celý svět záběry českého prezidenta, který si při návštěvě Chile jaksi „přivlastnil“ protokolární pero. Videozáznam ukazuje, jak hlava státu vytahuje propisku z krabičky, načež si ji začne s úsměvem prohlížet. Po zhodnocení kvality a zakývání hlavou uzná, že je to něco, co by se mohlo hodit, a pero následně ukrývá do pravé dlaně. Pod stolem si ji potom přehazuje do levé dlaně a odtud hbitě vsunuje do kapsy svého saka.

Výraz Klausovy tváře se během této operace rychle mění. Na začátku, kdy ještě není dílo dokonáno, má ukázkový poker face. Ve chvíli, kdy už je propiska takzvaně doma, je na prezidentovi vidět úleva, která se mění v hřejivý úsměv. Po nenápadném zavření krabičky, ve které se ještě před několika sekundami nacházelo protokolární pero, je čas směrem k novinářům ukázat na prstech písmeno V. Co to znamená, ví jen on sám, možná je to V na znamení vítězství, jelikož se mu plán povedl a má to doslova v kapse.


O úsměvném manévru začala psát média po celém světě a český státník byl ve všech případech k smíchu. O rok později se k incidentu vyjádřil i sám Klaus. Nejprve si popelem lehce poprášil hlavu, ale nakonec ve své sebereflexi nezklamal a rozebírání lupu označil za laciné útoky. „Kauza chilského pera mě netěší a utrhl bych si ruku,“ přiznal Klaus. Ovšem hned dodal, že při státnických návštěvách a podpisech důležitých dokumentů je podobné obstarávání památečních psacích potřeb standardní. „Je to celé laciná příležitost k atakům na mě,“ uzavřel pro Lidové noviny v roce 2012 rok starou kauzu.

Nejvyšší ústavní činitel ohrožen hendikepovanými

V roce 2013 vydala autorka Markéta Pilátová komentář otištěný v příloze deníku Právo. Ve svém komentáři reagovala na zvolení papeže Františka. Exprezident Klaus se tehdy na autorku rozhodl zareagovat. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby věcnými argumenty vyvracel její teze či názory. To se ale nestalo, trnem v prezidentově oku bylo tričko autorky, které měla na přiložené fotografii. 

Markéta Pilátová.
Markéta Pilátová. Zdroj: archiv.inventura.org


Heslo Dobýváme veřejný prostor Václav Klaus nerozdýchal a obvinil autorku z „útoku na politiky“. Pilátová ve skutečnosti nošením trička podporovala projekt Inventura, první platformu v ČR pro podporu umělecké a publicistické tvorby lidí s mentálním hendikepem. Klaus si však fakta neověřil a na svém blogu následně napsal jedny z nejbizarnější odstavců své kariéry. 

1. února 2023 8:30 Čas čtení 4:22 Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

„To je nebezpečná, revolučně znějící proklamace,“ uvedl v textu na své stránce klaus.cz. „Mám pocit, že se (autorka) snaží dobývat náš veřejný prostor, a mne by zajímalo od koho. Vypadá to tak, že si myslí, že ho má v rukou stát (politici a prezident) a že ho mají v rukou korupčníci a bohatí,“ psal o Pilátové Klaus. „Veřejný prostor nemají v ruce ani Zeman, Nečas nebo Sobotka, ale ani ten či onen korupčník či miliardář. V rukou ho mají ,liliově čistí‘ pravdoláskaři, pan Moravec, pan Kraus, pan Fendrych, lidé z Respektu, z Hospodářských novin, ale i z řady dalších redakcí,“ napsal tehdejší prezident.

 
„Obávám se ale, že tímto směrem ve svém dobývání veřejného prostoru nositelka tohoto trička nemíří. Je to od ní spíše útok na politiku a na voliči zvolené politiky jménem tzv. občanské společnosti ,liliově čistých‘, ale nikým nezvolených,“ poznamenal. Klaus v závěru svého článku Pilátové vzkázal: „Proto bych jí doporučil dát na tričko jiný nápis – místo ,Dobýváme veřejný prostor‘ raději ,Chraňme veřejný prostor‘, aby nám ho někteří pro sebe neukradli.“ 

3. března 2023 6:00 Čas čtení 1:40 Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO

Z ohroženého bílého muže s jednou z nejvyšších mocenských pozic ve státě, který cítí potřebu chránit si veřejný prostor, aby mu jej náhodou žena v tričku podporujícím hendikepované lidi neukradla, si pak lidé dělali legraci ještě dlouho poté. 

Globální oteplování je mýtus

V roce 2009 představil Václav Klaus svoji knihu Modrá planeta v ohrožení: sborník nových textů o globálním oteplování. Z jeho osobních závěrů bylo jasné jediné: Globální oteplování je mýtus. „Klima na naší planetě je za posledních deset tisíc let v podstatě stále stejné, respektive jeho výkyvy mají přirozený, tedy nikoli člověkem způsobený charakter.“

Klause nechává milionkrát vědecky ověřený fakt, že globální oteplování je reálný problém způsobený lidskou činností, naprosto chladným. V roce 2017 však uznal, že svůj boj prohrál. Nikoliv však proto, že by se mýlil, ale proto, že globální aktivisté svou „propagandu“ protlačili. „I spor o takzvané globální oteplování patří minulosti. Navzdory evidentní a dobře dokumentované ‚klimatické pauze‘ (18 let nedošlo k žádnému zvýšení globálních teplot) vyhráli klimatičtí alarmisté tento spor – se všemi dobře známými negativními důsledky pro svobodu a prosperitu,“ řekl Klaus na předvolebním mítinku Alternativy pro Německo v Norimberku.

Mezinárodní posádka na mezinárodní plavbě? Multikulturalismus!

Před čtyřmi lety exprezidenta zarazilo to, že jej na mezinárodní plavbě výletní lodí kolem Britských ostrovů obsluhovali číšníci z různých zemí světa. Jejich přítomnost na zájezdu, kam jej pozvala Michiganská univerzita, označil za účelovou likvidaci hranic mezi státy a národy. „Chtěl jsem napsat, jak mne zlobí, že velké mezinárodní firmy, včetně provozovatele této lodi, provozují multikulturalismus v praxi – každý číšník a číšnice je z jiné země a jiného světadílu. Večer se mi zdálo, že dominují Filipínci, Indové, Malajci, pak mne oslovila Slovenka, a když píši tyto řádky, Ruska. Víno mi teď nalévá Srbka Katarina,“ líčil v eseji.

loď
Zdroj: Unsplash/Daniele D'Andreti/volně k užití (ilustrační foto)


Jednatelka cestovní kanceláře Orbis Link, která se specializuje na lodní dovolené a nabízí plavby od desítek lodních společností, pro web Aktuálně.cz vysvětlila, že je to zcela normální jev a že nikdy nezažila pasažéra, který by se nad tím pozastavoval. 


„Lidé z celého světa, třeba z Filipín, Indonésie, Indie, Jižní Ameriky, Peru i jiných částí světa, na lodích běžně pracují. Mezinárodní posádky mají všechny lodní společnosti, nejen ta loď, na které byl pan Klaus,“ uvedla. 

Tip editorky
Tento text je možná to nejlepší z pera Václava Klause. Pořádáš domácí posezení, na kterém je trochu nuda? Vytáhni tento poklad a pusť se do předčítání!

Kromě mezinárodní posádky popisuje Klaus i řadu dalších příkoří na svou osobu. Například ho deprimovali lidé joggující po palubě. Povinné školení o záchranných prostředcích? Komunismus! Noc před odplutím dokonce exprezidenta v hotelovém pokoji „pronásledovalo obří londýnské kolo“.

Pokud si zas tak moc neužíváš, jak VK dokáže každou titěrnost vztáhnout na sebe, zascrolluj k bodům z jeho projevu o Rusku. Spoiler alert: nezestárly dobře. Celou Klausovu „spíše esej“ z výletu nalezneš na webu Institutu Václava Klause.

Putinovi by medaili vrátil, jedině kdyby ho vedli na popraviště

Bývalý prezident Václav Klaus loni odmítl vrátit Puškinovu medaili, kterou mu udělil v roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin. Po vypuknutí války, kterou vyvolal prezident Putin agresivním vpádem ruských vojsk na území Ukrajiny, vrátili ocenění například básník Ján Štrasser a ředitel Science Museum Group Ian Blatchford. Překladatel Hans Boland si medaili nepřevzal. Klaus v souvislosti s tím prohlásil, že odmítá laciné rusobijství. „Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet. To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat,“ uvedl. 

8. března 2023 21:30 Čas čtení 2:03 Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“

Weird drip a WTF citáty na závěr

Takto si Václava Klause nakonec asi všichni rádi vybavíme. Mimo prezidentskou funkci (na párty takto vyrazil v roce 2017) a v upnutých džínách. Tehdy za to na sociálních sítích dostal pořádný kouř, z pohledu dneška by snad bylo nejlepší, aby svůj narcismus nasměroval právě do módních výstřelků.


Na závěr pro tebe máme výběr těch nejbizarnějších citátů Václava Klause. Ale pozor, některé jsme si vymysleli. Poznáš, které skutečně řekl? 

9. března 2023 8:30 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Bizáry Václava Klause. Poznáš redakční kreativitu od hlášek exprezidenta? KVÍZ: Bizáry Václava Klause. Poznáš redakční kreativitu od hlášek exprezidenta?
Domů
Sdílet
Diskuse