Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
5. března 2023 16:30
Čas čtení 0:36

„Napětí se může vymknout kontrole.“ KLDR vyzývá OSN k zastavení vojenských cvičení USA a Jižní Koreje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Napětí se může vymknout kontrole.“ KLDR vyzývá OSN k zastavení vojenských cvičení USA a Jižní Koreje
Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo zahraničí KLDR požaduje po OSN, aby vyzvala Spojené státy americké a Jižní Koreu k ukončení vojenských cvičení. Ta jsou plánovaná na 13. až 23. března. Cílem je posilnit obranné schopnosti obou států.

Ministerstvo zahraničí KLDR v neděli uvedlo, že OSN musí požadovat okamžité zastavení plánovaných společných vojenských cvičení Spojených států a Jižní Koreje. Informuje o tom TASR prostřednictvím AFP. Vojenská cvičení a vystupování USA a Jižní Koreje podle severokorejského ministerstva diplomacie pouze „zvyšují napětí, které by se mohlo vymknout kontrole“.

9. září 2022 8:00 Čas čtení 1:18 Severní Korea se prohlásila za stát s jadernými zbraněmi Severní Korea se prohlásila za stát s jadernými zbraněmi

Cvičení se budou konat od 13. do 23. března a jejich cílem je posílit společné obranné schopnosti USA i Jižní Koreje. Budou zahrnovat obojživelné vyloďovací operace, uvedly armády obou zemí v prohlášení. Podle agentury AP půjde o největší společné americko-jihokorejské polní manévry za posledních pět let.

KLDR kritizuje mlčení OSN

„Je politováníhodné, že Organizace spojených národů k těmto zjevně agresivním cvičením mlčí,“ uvedlo severokorejské ministerstvo zahraničí.

Opakované americko-jihokorejské manévry označila Severní Korea za přípravu na invazi na sever Korejského poloostrova a za důkaz nepřátelské politiky Washingtonu a Soulu vůči Pchjongjangu. KLDR na tato cvičení často reaguje odpálením raket, přelety letadel nebo dělostřeleckou palbou.

Domů
Sdílet
Diskuse