Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti CK Blue Style.
13. března 2023 14:30
Čas čtení 3:24
Sponzorovaný obsah

Kam na dovolenou: Kapverdské ostrovy nabízí krásné pláže, adrenalin i noční život

Kam na dovolenou: Kapverdské ostrovy nabízí krásné pláže, adrenalin i noční život
Zdroj: CK Blue Style
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ
Uložit Uložené

Přečti si tipy od CK Blue Style, kam se na Kapverdách podívat.

Široké a písčité pláže, oceán hrající odstíny azurové barvy, slunce po celý den a věčně usměvaví lidé, kteří neznají slovo stres. Že takové místo na světě neexistuje? Ale ano! Jsou jím Kapverdské ostrovy, které si podmaní nejednoho turistu.

Kapverdy, které leží u západního pobřeží Afriky, tvoří 10 ostrovů a 5 menších ostrůvků. Mezi ty nejdostupnější patří ostrov Sal pojmenovaný po soli. „Sal je proslulými svými dlouhými písečnými plážemi, průzračným oceánem tyrkysové barvy, ale i řadou poznávacích a adrenalinových zážitků a také je tu neuvěřitelně bohatý noční život. Atraktivní je i dostupnost ostrova, na Sal se dostanete přímým letem z Prahy už za 7 hodin,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Slunce, teplo, sport

I když je na Salu slunečné a teplé počasí po celý rok, nejlepší doba pro trávení dovolené je na konci března a po celý duben. A to z několika důvodů. Teploty se pohybují kolem snesitelných 25 až 28 °C a fouká příjemný vítr, který přeje vodním sportům. Mořské vlny můžeš zdolávat na klasickém surfu nebo si pod dohledem instruktorů vyzkoušet kitesurfing, kombinaci speciálního prkna a tažného draka, který tě vynese i několik metrů nad hladinu. „Jedná se o aktivitu vhodnou i pro začátečníky, na starost vás tu mají vyškolení instruktoři. Nejdříve zažijete suchý trénink na písku a pak už směle na moře,“ popisuje Lenka Pátek z CK Blue Style.

kite, pláž, vodní sporty
Zdroj: CK Blue Style

Adrenalin na písku i ve vzduchu

Baví tě řídit? Pak si nesmíš nechat ujít jízdu na buginách po písečných dunách. Zážitkem je už samotné oblékání, kdy dostaneš speciální úbor hodný motocyklových závodníků. A samozřejmě helmu a brýle, které tě ochrání před létajícím pískem. Pak se směle vydáš na úžasnou jízdu po písku a pobřeží. Cestou tě čeká několik zastávek, během kterých se budeš kochat pohledem na nekonečný oceán, písečné duny a na závěr uvidíš i úžasný západ slunce.

pláž, duny
Zdroj: CK Blue Style

Když ještě nebudeš mít adrenalinu dost, můžeš vyzkoušet jízdu na ziplinu. Jedná se o lanový skluz, respektive více než minutovou jízdu na laně. Trasa vede z hory Serra Negra do otevřeného prostoru. Při jízdě na laně zdoláš 1040 metrů při rychlosti až cca 110 km za hodinu.

Nejdříve absolvuješ krátké školení v angličtině, během kterého se dozvíš, co tě při lanovém skluzu čeká. Dostaneš speciální postroj, a pokud sebereš odvahu, čeká tě parádní zážitek na celý život.

Jedinečná příroda

Ostrov Sal je sice rozlohou malý tak, že ho s půjčeným autem či skútrem procestuješ za jeden den, ale přesto je tam hodně k vidění. Rozhodně stojí za to vyrazit do pobřežní oblasti Buracona s atraktivní zátokou a hlubokou jeskyní Odjo Azùl neboli Blue Eye. Jak napovídá název, svým tvarem a díky slunečním paprskům, které kolem poledne ozáří písčité dno jeskyně propojené s oceánem, připomíná modré oko. Ideální je na místo dorazit mezi 11. a 13. hodinou, kdy můžeš pořídit opravdu jedinečné fotky.

Kapverdy, Kapverdské ostrovy, jeskyně Blue Eye
Zdroj: CK Blue Style

Zajímavé je také okolí jeskyně tvořené sopečnými skalisky a zátokou, kterou zakončuje přírodní bazén. Pokud nejsou příliš velké vlny, dá se v něm vykoupat. Když je naopak Atlantský oceán trochu rozbouřený, zažiješ úžasnou podívanou. Voda naráží do skalisek a stříká do výšky několika metrů.

Kapverdské ostrovy, Kapverdy
Zdroj: CK Blue Style

Gastronomický ráj

Všichni, kdo mají rádi dobré jídlo, budou na ostrově Sal více než spokojeni. Základem místní kuchyně jsou ryby a mořské plody. Můžeš si dát výborný tatarák z tuňáka, krevety nebo fantasticky připravenou langustu.

Na své si přijdou i ti, kteří rybám neholdují. Národním pokrmem je tzv. cachupa, což je obdoba našeho guláše. Akorát na Salu do něj dávají sladké brambory, dýni, rajčata, zelí, koření a kukuřičnou kaši. Součástí je i kuřecí nebo vepřové maso či ryba. Jako dezert určitě ochutnej karamelový puding, banánové placky filhoses de banana nebo papáju.

cachupa, Kapverdy, Kapverské ostrovy
Zdroj: CK Blue Style

 Noční život

V Santa Marii to žije i večer. Najdeš tam spoustu barů a hudebních klubů. Kapverďané totiž milují hudbu a tanec. Mají dokonce svůj hudební styl zvaný funaná, jehož základem je hra na akordeon. Jedná se o párový tanec s výraznými pohyby pánve a rychle se měnícími rytmy.

 

A co na Kapverdách pít? Určitě ochutnej místní pálenku Grogue z cukrové třtiny, která obsahuje více než 50 % alkoholu, nebo místní pivo Strela připomínající český ležák.

Kde se na Salu bavit aneb osobně prověřená doporučení CK Blue Style

  • Buddy Bar: Spíše místní hudba a afrobeat.
  • Calema: Zde začíná každý den noční život. Dáš si tu skvělé koktejly Caipirinha, vůbec nejlepší drink je Passion fruit caipirinha. Chodí tam hodně místních, ale později se osazenstvo promíchá.
  • Disco Pirata: Klub, kde se konají koncerty, a zároveň jediné místo, kde chtějí zaplatit vstup (nejlépe v eurech). Ale stojí to za to. Dáš si tam klasické drinky, na které jsme zvyklí z našich barů.
  • Ocean Café: Velmi turistické místo, kde se jednou týdně konají různé akce. Poté, co Ocean Café v jednu v noci zavře, jde se do Calemy.

Další užitečné informace

K vydařené dovolené patří i kvalitní hotely, kterých je na Salu hned několik. „Doporučuji hotel Voi Vila Do Farol Resort, který své hosty ubytovává v příjemných bungalovech rozmístěných v krásné zahradě v blízkosti široké pláže Santa Maria,“ dodává Lenka Pátek z CK Blue Style.

Hlavní měnou je kapverdské escudo, zaplatíš tam však i eurem. Oficiálním jazykem Kapverdských ostrovů je portugalština, ale s místními se v pohodě domluvíš anglicky.

Domů
Sdílet
Diskuse