Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. března 2023 14:33
Čas čtení 1:13

Nový průzkum: Volby by vyhrálo ANO, získalo by skoro 30 procent hlasů. Model s koalicemi ovládlo SPOLU

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový průzkum: Volby by vyhrálo ANO, získalo by skoro 30 procent hlasů. Model s koalicemi ovládlo SPOLU
Zdroj: TASR/AP

Společnost Kantar připravila pro Českou televizi velební průzkum, ze kterého vyplývá, že by hnutí ANO v únoru podpořilo 29,5 % voličů, tedy více než v říjnu. Druhá by byla ODS, kdyby ale opět kandidovalo SPOLU, tak by volby vyhrálo.

Společnost Kantar vytvořila pro Českou televizi v rámci výzkumu Trendy Česka volební model, podle něhož má momentálně největší podporu hnutí ANO. V únoru by vyhrálo volby se 29,5 % hlasů. Od posledního říjnového modelu si hnutí přilepšilo a získalo by o 3 procentní body více.

Druhá by byla ODS, která by získala stejně jako v říjnu, a to 21,5 procenta. Následují Piráti s devíti procenty a SPD s 8,5 procenta – v obou případech je to podle modelu horší výsledek než posledně, a to o 2,5 procentního bodu.

12. března 2023 13:26 Čas čtení 2:03 VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na demonstraci. Ten tvrdí, že jen doprovázel muže zbitého policií VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na demonstraci. Ten tvrdí, že jen doprovázel muže zbitého policií

Páté místo v modelu získalo hnutí STAN, které by mělo sedm procent, což je o jeden procentní bod více než v říjnu. Těsně by se do sněmovny dostala TOP 09 s pěti procenty, autoři výzkumu ale podotýkají, že u všech stran kolem pětiprocentní hranice je vstup do dolní komory velmi nejistý. Blízko této hranici je v únorovém modelu i ČSSD, která by dosáhla 4,5 procenta. Lidovci by měli čtyři procenta. 

V modelu s koalicemi by vyhrálo SPOLU 

V rámci výzkumu vznikl i druhý model. Ten počítá s hypotetickou situací, že by se voleb v době sběru dat zúčastnily dvě velké koalice tak, jako tomu bylo v roce 2021. V tom případě by na prvním místě bylo těsně SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se ziskem 31 procent. Oproti říjnovému modelu je zde rozdíl minus půl procentního bodu, což je podle Kantaru „v podstatě shodný výsledek“. 

ANO by v tomto případě mělo 30,5 procenta, což je ve srovnání s říjnem nárůst o 2,5 procentního bodu. Třetí příčku by obsadila koalice Piráti a STAN se třinácti procenty, což představuje ztrátu jednoho procentního bodu ve srovnání s minulým průzkumem. Čtvrté místo by měla SPD s devíti procenty, oproti říjnu o 2,5 procentního bodu méně.

Průzkumu se účastnilo 970 respondentů a sběr dat probíhal mezi 13. únorem a 3. březnem. 

Domů
Sdílet
Diskuse