Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. března 2023 v 18:34
Čas čtení 1:21

V amerických nemocnicích se šíří potenciálně smrtelná houba, napadá oslabené jedince

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V amerických nemocnicích se šíří potenciálně smrtelná houba, napadá oslabené jedince
Zdroj: WikiSkripta/volně k užití

Počet infekcí se mezi lety 2019 a 2020 zvýšil o 59 procent. V roce 2021 došlo dokonce k devadesátiprocentnímu nárůstu.

V amerických zdravotnických zařízeních se s alarmující rychlostí šíří nebezpečný druh kvasinky s názvem Candida auris. Podle Střediska pro kontrolu nemocí (CDC), které před ní v tiskové zprávě varovalo, může lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit závažné onemocnění. Je odolná vůči lékům a potenciálně může být pro hostitele smrtící. 

Vědci jsou znepokojeni nárůstem infekcí v posledních třech letech

Počet lidí, kterým byla infekce touto houbou diagnostikována, od doby prvního záznamu ve Spojených státech alarmujícím tempem roste. „Zvyšující se rychlost, se kterou přibývají nové případy v posledních letech, nás znepokojuje. Zaznamenali jsme nárůst nejen v oblastech, kde už k infekcím docházelo, ale i ve zcela nových,“uvedla pro NBC News hlavní autorka studie Meghan Lyman.

21. března 2023 v 16:58 Čas čtení 1:39 „Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi „Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi

Ve zprávě CDC výzkumníci analyzovali údaje státních a místních zdravotnických oddělení o nákazách touto houbou, ke kterým došlo mezi lety 2016 a 2021. Vědce znepokojují především poslední tři roky. Počet infekcí se mezi lety 2019 a 2020 zvýšil o 59 procent na celkových 756. V roce 2021 došlo dokonce k devadesátiprocentnímu nárůstu na 1471 infekcí.

Kromě přímých infekcí vzrostl i počet „kolonizátorů“, tedy přenašečů, kteří mají kvasinku v těle, ale nepůsobí jim žádné zdravotní obtíže. Počet těchto lidí se v roce 2020 zvýšil o 21 procent oproti roku 2019 a o celých 209 procent v roce 2021. Podle studie byla Candida auris nyní zjištěna ve více než polovině států USA. Podle CDC se houba vyskytuje na kůži i v celém těle. Pro zdravé lidi nepředstavuje hrozbu, ale přibližně třetina lidí, kteří touto infekcí onemocní, může umřít. 

Candida auris byla objevená teprve v roce 2009 v Japonsku. Od té doby se už stihla objevit téměř na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Tento jednobuněčný houbový mikroorganismus může být původcem velmi závažných invazivních infekcí
„Ohrožuje pak zejména dlouhodobě hospitalizované pacienty s invazivními vstupy (jako jsou například centrální žilní katétry) či s předchozí antibiotickou či antimykotickou léčbou. Infekce byla diagnostikována u všech věkových skupin, od nedonošených novorozenců po seniory,“vysvětlil magazín o zdraví Rehabilitace.info. Candida auris je rezistentní proti antimykotikům a dalším léčivům. Navíc je obtížně zjistitelná a snadno se šíří.
Domů
Sdílet
Diskuse