Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
4. dubna 2023 12:35
Čas čtení 1:45

Soud pustil z vazby důchodkyni, kterou obžaloba viní z vraždy v Praze. Spekuluje se o spojení se sektou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud pustil z vazby důchodkyni, kterou obžaloba viní z vraždy v Praze. Spekuluje se o spojení se sektou
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití

Pokračuje případ dvou žen, jimiž jsou středočeská zubařka a její známá v důchodovém věku, které jsou obviněny za vraždu muže, který si smrt přál.

O případu, kdy středočeská zubařka s důchodkyní zabily muže, který si prý smrt přál, jsme tě v Refresheru informovali dříve. V úterý o činu proběhlo zasedání soudu o druhé obžalované, učitelce v důchodu. Soud nakonec rozhodl o jejím propuštění z vazby. Informuje o tom ČTK.

29. března 2023 14:45 Čas čtení 2:07 Středočeská zubařka se známou zabily muže, smrt si prý přál. Tvrdil jim, že jeho tělo poté zmizí Středočeská zubařka se známou zabily muže, smrt si prý přál. Tvrdil jim, že jeho tělo poté zmizí

Soud chtěl v úterý původně zahájit hlavní líčení, propuštěné seniorce se ale nepodařilo doručit předvolání včas. Proces proto začne až 26. dubna.

Zubařka (32 let) a učitelka v důchodu (65 let) podle obžaloby usmrtily zubařčina partnera po půlnoci na 4. října 2022 v bytě důchodkyně v pražských Hájích. Obžaloba uvádí, že vystudovaná doktorka pedagogiky předtím zubařku utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít. Obě ženy s mrtvým mužem zůstaly v bytě a vyčkávaly u jeho postele, až jeho tělo zmizí, protože jim to před svou smrtí sliboval. Když tělo do dalšího dne nezmizelo, uklidily, převlékly se a došly věc společně oznámit na policii.

Obhajoba s hrozbou trestu nesouhlasí

Ženy čekaly na hlavní líčení v pankrácké vazební věznici. U starší z nich ale Obvodní soud pro Prahu 4 nedávno rozhodl o tom, že obavy z pokračování v trestné činnosti či z jejího útěku již netrvají. Státní zástupkyně proti tomu podala stížnost, kterou ale městský soud minulý čtvrtek zamítl, a žena se tak dostala na svobodu.

4. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:30 KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic?

Podle státní zástupkyně obě ženy čelí obžalobě z vraždy po předchozím uvážení, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení. Obhajoba se závěrem státního zastupitelství nesouhlasí. „Mám za to, že tato právní kvalifikace rozhodně není namístě,“ řekla v úterý novinářům u soudu advokátka starší ze žen Tereza Sejkorová.

Soud nepustil z vazby zubařku

Podle informací iDnes.cz zubařka naopak ve vězení zůstala, ačkoliv se její právník obsáhle snažil přesvědčit soudní senát, že její přítomnost ve vazbě je zbytečná.

V úvahu by připadal i trestný čin účasti na sebevraždě, za který lze uložit maximálně tříleté odnětí svobody. Spáchá ho ten, „kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá“. Státní zástupkyně nicméně vychází podle informací ČTK z toho, že usmrcený muž si při činu nepočínal aktivně a nevyvíjel žádnou činnost směřující ke svému skonu.

3. dubna 2023 18:09 Čas čtení 1:04 Aktualizováno: Ředitel ČSOB byl nalezen mrtvý Aktualizováno: Ředitel ČSOB byl nalezen mrtvý

Nemusí se ale jednat o jedinou smrt, ve které by zubařka mohla být zapletena. Jak uvádí CNN Prima NEWS, mohla by mít spojitost i se zvláštním úmrtím muže u plaveckého stadionu v Kutné Hoře minulý srpen. Dle nepotvrzených informací místních se mluvilo o tom, že zubařka společně s dalšími lidmi působí v sektě, která „jezdila do Českého Šternberka a tam prováděla nějaké rituály v lesích. Měli tam běhat nazí a klacky vymítat ďábla“.

Podle některých informací obžalované ženy patřily k duchovnímu společenství. Jak ale připomněla ČTK, znalecký posudek z oboru religionistiky v kauze zatím nevznikl.

Domů
Sdílet
Diskuse