Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
9. dubna 2023 15:38
Čas čtení 0:49

Změna na Pražském hradě: Mají se zmírnit kontroly, co všechno má být jinak?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změna na Pražském hradě: Mají se zmírnit kontroly, co všechno má být jinak?
Zdroj: Pražský hrad

Prostor Pražského hradu i přístup do něj by se měly změnit. Prezident Petr Pavel má za sebou první jednání s architektem Josefem Pleskotem. Shodují se v nutnosti omezení stávajících bezpečnostních kontrol. Areál Hradu by měl být otevřenější a čistější.

Prezident Petr Pavel má za sebou první schůzku s architektem Josefem Pleskotem týkající se možných úprav areálu Pražského hradu. Samotný areál Hradu by měl být otevřený a čistý. Uvažuje se také o nových cestách nebo odstranění některých stávajících plotů. 

8. dubna 2023 18:27 Čas čtení 0:52 Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček

Proběhne zmírnění bezpečnostních kontrol

Pavel a Pleskot se shodují na tom, že je nutná změna současných bezpečnostních kontrol. „To je přece naprosto nedůstojná záležitost masy lidí, kteří stojí do poloviny Hradčanského náměstí. Je to součástí města a my musíme dosáhnout toho, aby byl Hrad volně průchozí,“cituje ČT Pleskota. Architekt uvažuje i o založení nových návštěvnických center nebo míst pro setkávání.

Nepoužívat
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Bezpečnostní rámy byly na Pražském hradě zavedeny před sedmi lety, kdy byly v Evropě častější teroristické útoky. Kvůli válce na Ukrajině je minulá správa Hradu zachovala až do dnešního dne. O zmírnění bezpečnostních opatření ale nemluví jen prezident Pavel.

Má zmizet barikáda 

„Ta barikáda hned na vstupu by měla zmizet. Je možné, že někde rámy při vstupu už přímo na nádvoří můžou v nějaké formě zůstat, můžou být namátkové kontroly. Zase si nemůžeme dovolit objekt, který je sídelním objektem prezidenta České republiky, nechat zcela bez kontrol,“uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Konkrétně bezpečnostní rámy by se podle Rakušana mohly přesunout dovnitř areálu. Na svém webu to uvádí E15

Domů
Sdílet
Diskuse