Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
9. dubna 2023 19:18
Čas čtení 0:50

Stát uvolní 800 milionů na podporu nájemního bydlení. Kdo bude moct o peníze žádat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stát uvolní 800 milionů na podporu nájemního bydlení. Kdo bude moct o peníze žádat?
Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo do konce dubna uvolnit 800 milionů korun na podporu nájemního bydlení. Vláda bude o návrhu hlasovat příští týden.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo návrh zákona, podle kterého by vláda měla vyčlenit 800 milionů korun na podporu nájemního bydlení. Program je součástí širší reformy podpory bydlení, na které pracuje Ministerstvo pro místní rozvoj. O peníze se mohou přihlásit obce, spolky, charity i další právnické osoby. 

„Nedostupnost bydlení v Česku je komplexní problém, který zasahuje čím dál širší skupinu lidí a bohužel nemá jednoduché a rychlé řešení. Tímto a dalšími programy chceme nastartovat dlouhodobý trend výstavby dostupných nájemních bytů,“uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

9. dubna 2023 15:38 Čas čtení 0:49 Změna na Pražském hradě: Mají se zmírnit kontroly, co všechno má být jinak? Změna na Pražském hradě: Mají se zmírnit kontroly, co všechno má být jinak?

Podle Bartoše vznikne i síť kontaktních míst, která by lidem měla pomoci v momentě, kdy mají s bydlením nějaké problémy. Kontaktní místa by měla být zavedena asi ve dvou stovkách měst. „Síť by měla být ve všech velkých městech, potažmo v obcích s rozšířenou působností,“vysvětlil Bartoš. 

Poskytnutí nájmu samoživitelkám nebo sociálně slabým rodinám stát zvýhodní

Součástí návrhu zákona by měly být i záruky pro soukromé majitele. V případě, že se rozhodnou nabídnout svůj byt k pronájmu třeba samoživitelkám nebo obětem domácího násilí, jim stát nabídne takzvaný garantovaný příjem. „Nabízíme soukromníkům garantovaný příjem, ať už měsíčně, nebo formou předplatného na nějakou dobu dopředu, ať už tam někdo bydlí, nebo ne,“uvedla vedoucí Městské nájemní agentury z Centra sociálních služeb v Praze Kristýna Andrlová. 

Domů
Sdílet
Diskuse