Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. dubna 2023 17:04
Čas čtení 1:30

Vyšší DPH na vodné a stočné, pivo nebo léky? Fiala se vyjádřil k uniklým návrhům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyšší DPH na vodné a stočné, pivo nebo léky? Fiala se vyjádřil k uniklým návrhům
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Podle premiéra jsou návrhy, o kterých některá média informovala, nerelevantní.

Premiér Petr Fiala (ODS) se vyjádřil k reformě veřejných financí. Finální návrhy na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělí prý osobně zhruba za měsíc. Jiné materiály do té doby podle něj nejsou relevantní. Fiala tak reagoval na Českou televizi, která informovala o návrhu Ministerstva financí zavést místo tří sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) pouze dvě. 

11. dubna 2023 10:53 Čas čtení 1:09 Vláda plánuje zvýšit DPH na točené pivo. Jaké další změny v daňovém systému nás čekají? Vláda plánuje zvýšit DPH na točené pivo. Jaké další změny v daňovém systému nás čekají?

Ohledně návrhů nepanuje shoda ani na vládní úrovni

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připravil podle zjištění České televize největší reformu DPH za posledních osm let. Místo tří sazeb by byly pouze dvě – základní ve výši jednadvaceti procent a snížená, čtrnáctiprocentní. Podle ČT navrhuje ministr přesunout část služeb a zboží z nejnižší sazby právě do té jednadvacetiprocentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Z desetiprocentní do čtrnáctiprocentní sazby by se pak podle návrhu přesunuly třeba léky, jízdenky ve veřejné dopravě, stravovací služby nebo knihy, noviny a časopisy.

Má jít o součást vládního plánu ke snížení schodku státního rozpočtu. Proti některým návrhům jsou ale opoziční strany, shoda zatím nepanuje ani na vládní úrovni. „Víc danit vodu a teplo při dnešních cenách? Ne. Nechceme ještě víc zatěžovat domácnosti a rodiny. Za Piráty stejně tak nepodpoříme vyšší sazby u knih, MHD nebo léků ani zvýšení spodní sazby na 14 %,“uvedl například lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Nyní se k situaci vyjádřil premiér Petr Fiala. Návrhy jsou podle něj některými médii mylně prezentovány jako finální, což odmítá. „Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení. (...) Debata o způsobu snížení schodku státního rozpočtu je velice komplexní a náročná. Na různých pracovních úrovních trvá už od konce minulého roku a je do ní zapojeno několik desítek expertů, jak z řad ekonomů, tak expertů stran a státních úředníků,“napsal.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Finální návrhy na téma snížení schodku státního rozpočtu prý osobně za vládu sdělí zhruba za měsíc. „Do té doby prosím, aby ke všem únikům z projednávaných pracovních a analytických materiálů bylo přistupováno s patřičnou rezervou a jako k nehotovým věcem,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse