Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2023 13:00
Čas čtení 4:43
Kuni Nguyenová

Výlet do Amsterdamu: Toto jsou nejlepší tipy na jídlo a zážitky, které stihneš za víkend

Výlet do Amsterdamu: Toto jsou nejlepší tipy na jídlo a zážitky, které stihneš za víkend
Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain
REFRESHER CESTOVÁNÍ NIZOZEMSKO VÝLET DO ZAHRANIČÍ
Uložit Uložené

Chystáš se vycestovat na víkend do Amsterdamu, ale nevíš, co podniknout? Přinášíme ti pár výletních tipů, které stojí za to.

Město kanálů, umění, Anny Frankové, marihuany nebo cyklostezek? To vše a mnohem více je nizozemská metropole Amsterdam, ležící v severozápadní Evropě na pobřeží Severního moře. „Benátky severu“ zároveň propojuje hustá sít 165 plavebních kanálů o celkové délce zhruba 100 kilometrů.

Doporučeno
KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení 13. dubna 2023 13:00

Nicméně hlavní město Nizozemska může být i takové, jaké si ho uděláš. Pokud tě zrovna nelákají tzv. „coffee shops“ nebo pro řadu lidí „nemravná“ zábava ve Čtvrti červených luceren (Red Light District), ale stále se chceš dobře bavit, tak jsi na správném místě. Sestavili jsme pro tebe přehled, jak z města vytěžit to nejlepší. Náš průvodce zahrnuje praktické tipy na ubytování, dopravu, neopomenuli jsme ani nejlepší jídla a atrakce, které stihneš i do dvou dnů. 

Jak se sem dostat?

Tou nejjednodušší možností, jak se dopravit do Amsterdamu, je letecky. Let z Prahy do Amsterdamu vychází na 1,5 hodiny. Zpáteční letenky cenově začínají od 1900 korun, samozřejmě čím později si je zakoupíš, tím dražší jsou. Z letiště Shiphol Airport pak jede přímý vlak na hlavní nádraží Amsterdam-Centraal. Cesta trvá jen 17 minut, přičemž jízdenka tě bude stát kolem 6 eur (140 korun).

Doporučeno
Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend 13. dubna 2023 11:00

Další možností je vycestovat nočním vlakem. Spoj z Vídně (20:11) do Amsterdamu (9:59) jezdí každý den a stojí od 1911 korun. Pokud ale chceš jet přímo z Prahy, Flixbus nabízí za podobnou cenu několik spojů denně s jedním přestupem. Budeš si ale muset odpustit komfort, neboť zdejší sedačky nejsou na noční cestování uzpůsobené. 

Pokud se rozhodneš vycestovat na vlastní pěst, trasa Praha–Amsterdam měří 900 km a autem trvá zhruba 9 hodin.

Kde se ubytovat?

V Amsterdamu můžeš využít služby Airbnb nebo zarezervovat hotel přes Booking, ale počítej s tím, že ubytování je bezesporu jednou z nejdražších položek. Nejlevnější ubytování, které se nachází do 2 kilometrů od centra a nabízí samostatný pokoj s koupelnou, začíná od 3500 korun za noc.

Doporučeno
Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit 1. března 2023 6:00

Podobně jako v Berlíně i v Amsterdamu můžeš bydlet zadarmo s někým z aplikace Couch surfing. Služba je ale určená spíše jako propojování mezi lidmi a hledání si nových přátel než hostel zadarmo.

Doprava po městě

Kolo

Amsterdam
Zdroj: REFRESHER/Kuni Nguyenová

Celé Nizozemsko je protkáno cyklostezkami, které jsou často úplně odděleny od silnice, a tak se využití kola pro veškeré cesty přímo nabízí. My jsme zašli do půjčovny Rent a Bike, která se nachází v centru města. Pronájem kola na 24 hodin zde vychází od 10,80 eura a rozhodně ho doporučujeme. Skvělý servis a za zhruba 252 korun jsme zvládli projet Amsterdam křížem krážem.

Doporučeno
Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život 24. ledna 2023 13:00

Pokud bychom to srovnali s hromadnou dopravou, tak kolo vychází výhodněji nejen z hlediska jedinečného zážitku, ale také peněz. Jednorázová jízdenka platná jednu hodinu zde totiž stojí 3,40 eura (zhruba 80 korun). Kdybychom místo jízdy na kole využívali právě metro nebo tramvaj, tak za stejnou trasu bychom nejspíše utratili i desítky eur.

Trajekt

Amsterdam
Zdroj: REFRESHER/Kuni Nguyenová

Kromě kola a městské hromadné dopravy můžeš využít i lodní trajekt. A skvělé je, že je zcela zdarma. Ten nejrušnější přístav se nachází poblíž vlakového nádraží a nabízí řadu tras. Cesta trajektem je velmi rychlá, trvá maximálně 8 minut a k tomu se můžeš pokochat skvělým výhledem. V dalších tipech ti ukážeme, kam se trajektem můžeš vydat, takže si tento dopravní prostředek rozhodně nenech ujít.  

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 134820 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde najdeš skvělé jídlo i párty s DJi pod jednou střechou.
  • Zda stojí za ochutnání místní hranolky ze stánku.
  • Jaký jiný streetfood ještě můžeš vyzkoušet.
  • Jak dlouho dopředu si rezervovat lístky do galerií a muzeí a kam se vydat, když na tebe zrovna nezbyde místo.
  • Tip na sekáč se skvělými kousky.
Domů
Sdílet
Diskuse