Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2023 6:00
Čas čtení 4:18
Kuni Nguyenová

Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit

Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit
Zdroj: Unsplash/David Köhler
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOPRAVA EKONOMIKA
Uložit Uložené

Vyspat se do růžova a probudit se v Itálii nebo Nizozemsku. Noční vlaky dobývají Evropu, ceny jízdenek tě možná i překvapí.

Zatímco spíš, vlak tě dopraví přes noc do jedné z mnoha evropských měst a ráno pak můžeš vyrazit za historickými památkami. V Refresheru jsme ti dříve ukázali, že jezdit nočním vlakem do Chorvatska a v zimě zase do Tater může být zajímavým dobrodružstvím.

Doporučeno
Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno 27. února 2023 7:30

Nemusíš se však limitovat jen na moře nebo lyže. Objevuj s námi evropskou síť nočních vlakových spojů, která láká čím dál více cestovatelů, aby do letadel na kratších trasách sedali méně a šetřili tak životní prostředí. Cesta nočním vlakem totiž podle palubních průvodců generuje 31× méně emisí než stejný let. Nehledě na to, že předcházíš stresu z dlouhých letištních procedur a máš více místa na nohy.

Hlavně z Vídně

Spoléhat se pouze na přímá spojení z Prahy by byla škoda, už jen proto, že největší nabídku nočních spojů nabízí rakouský dopravce ÖBB. Po Evropě jezdí z hlavní centrály ve Vídni. A každý rok přidává nové a nové linky.

Cestování do Vídně jakožto startovací pozice tě přitom ani nebude stát tolik peněz nebo času. Vlakem z Prahy se sem dostaneš za 4,5 hodiny již od 833 korun. Z Brna je ale Vídeň „co by kamenem dohodil“, cesta totiž trvá 1,5 hodiny a jednosměrná jízdenka se cenově pohybuje od 294 korun.

Doporučeno
Kryptoměny už jsou „out“? Nahlédni do investic českých a slovenských (dolarových) milionářů Kryptoměny už jsou „out“? Nahlédni do investic českých a slovenských (dolarových) milionářů 26. února 2023 13:00

Nočních spojů ale do budoucna přibude i v Česku. Například RegioJet plánuje ve spolupráci s nizozemským start-upem uvést noční vlak European Sleeper. V podvečerních hodinách by měl vyjet z Prahy a přes Drážďany a Berlín by měl pokračovat dál do Amsterdamu a Bruselu. 

Rozdíl mezi lůžkem a lehátkem

Když cestuješ nočním vlakem, tak máš na výběr mezi standardním sedadlem, lůžkem nebo lehátkem. Rozdíl mezi nimi je v pohodlí, v počtu postelí a v ceně, ale obecně se dá říct, že lůžka jsou komfortnější, nabízí víc soukromí, ale jsou také dražší. 

Kupé s lůžky je většinou určené pro tři až čtyři osoby, má pohodlnější a o něco větší matraci (183 × 74 cm). Kupé s lehátky pak obsahuje až šest čalouněných lehátek o menších rozměrech (174 × 66 cm) a není zde matrace. Pro lepší představu, jak taková kupé vypadají, nahlédni na fotografie se 360stupňovými modely na stránkách dopravce České dráhy a ÖBB NightJet.

V následujícím přehledu jsme uvedli ceny za jízdenky na konkrétní trasu. Ty jsou ale odděleny od rezervace míst. Pokud ti nestačí standardní sedadlo a chceš si zarezervovat lůžko nebo lehátko, musíš si za to připlatit. Poplatek navíc za rezervaci lehátka se pohybuje od nižších stovek korun, u lůžka pak od pár stovek do jednoho tisíce korun.

Prostěradlo, polštář, deku ani povlečení si do svého zavazadla balit nemusíš, to budeš mít ve vlaku automaticky k dispozici. V ceně lůžkového i lehátkového kupé je často také drobná snídaně a hygienický balíček.

Curych, Švýcarsko
Zdroj: Pexels/Samira

Curych (Švýcarsko)

Odjezd: z Prahy v 18:21 nebo v 18:26
Příjezd: v 8:20 nebo v 9:05

Frekvence odjezdu: dvakrát denně

Cena: od 1617 korun

Z Prahy můžeš nočním vlakem vyrazit nejen do sousedních zemí, ale popojet i o něco dál, do země, odkud pochází švýcarské hodinky a kvalitní čokoláda. Konkrétně do Curychu, který se od ostatních švýcarských měst liší například i historickým centrem se středověkými budovami a majestátními kostely. 

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Do největšího města Švýcarska se dostaneš za zhruba 14,5 hodiny. Na výběr máš dva spoje denně. Z pražského hlavního nádraží spojem v 18:21 dorazíš do konečné destinace druhý den ráno v 8:20. Další možností je noční vlak z Prahy v 18:26, jehož cesta trvá o něco déle, takže v Curychu zastaví až v 9:05 ráno.

Brusel, Belgie
Zdroj: Pexels/Noah Frohn

Brusel (Belgie)

Odjezd: z Vídně ve 20:11
Příjezd: v 9:55

Frekvence odjezdu: každé úterý, čtvrtek a neděli

Cena: od 1433 korun

Díky železničním dopravcům můžeš vycestovat také do sídla nejdůležitějších evropských institucí, kde můžeš ochutnat pravé čokoládové pralinky nebo až stovky druhů místních piv. Řeč je o Belgii, jejímž hlavním městem je Brusel. 

Vlak tentokrát nejezdí z Prahy, nýbrž z rakouské Vídně. V každé úterý, čtvrtek, ale i v neděli můžeš nastoupit na spoj ve 20:11 a do Bruselu se dostaneš za necelých 14 hodin. Jízdenka se standardním sedadlem začíná na necelých 1500 korunách.

Eiffelova veža Paríž Francúzsko
Zdroj: Wikimedia Commons/Chadi saad

Paříž (Francie)

Odjezd: z Vídně v 19:46
Příjezd: v 9:43

Frekvence odjezdu: každé pondělí a čtvrtek

Cena: od 2776 korun

Město světel, lásky, ale také kulinářství, módy a umění. Paříž, která se mimo jiné pyšní více než 1800 památkami a 170 muzei, má skutečně co nabídnout. Zajímavostí také je, že v průměru se zde natáčí deset filmů a reklam, většina míst je totiž pro filmaře zdarma. Na interaktivní mapě se můžeš dokonce podívat, ve kterých lokacích byly tvoje oblíbené filmy natočeny. 

Doporučeno
Francouzská rapová scéna je bohatší než kdykoli předtím. Prohlédni si náš výběr 9 nejlepších interpretů současnosti Francouzská rapová scéna je bohatší než kdykoli předtím. Prohlédni si náš výběr 9 nejlepších interpretů současnosti 8. února 2023 8:30

Pokud zohledníš šetrnost k životnímu prostředí a komfort (nejen s místem na nohy), čtrnáctihodinovou cestu si pravděpodobně nejvíc užiješ ve vlaku. V pondělí nebo ve čtvrtek nasedni do vlaku z Vídně, který jede v 19:46 večer, a ráno se pokochej francouzskou metropolí! Ideální tip na romantický výlet s tvou láskou.

Milán, Itálie.
Milán, Itálie. Zdroj: Pixels/Matteo Colombo

Milán (Itálie)

Odjezd: z Vídně v 19:18 

Příjezd: v 7:42

Frekvence odjezdu: každý den

Cena: od 1651 korun

Cestování do Milána letadlem je sice mnohem levnější a mnohdy se můžeš cenově dostat jen na pár stovek (loni v létě jsme ti přinesli zpáteční letenku za 778 korun), pokud ale nutně nelpíš na rozpočtu, zkus zkombinovat „hotel na kolejích“ a neobvyklý druh dobrodružství ve formě vlakových spojů. Z Vídně se sem můžeš dostat každý den. 

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v těstovinách? KVÍZ: Vyznáš se v těstovinách? 25. října 2022 14:30

Druhé největší italské město, nacházející se na severozápadě Itálie, uchvátí hlavně všechny milovníky nakupování. Těšit se zde můžeš na luxusní nákupní centrum Galerie Viktora Emanuela II. či světoznámou katedrálu Duomo.

koloseum, rím, taliansko
Zdroj: Unsplash/Mathew Schwartz

Řím (Itálie)

Odjezd: z Vídně v 19:18
Příjezd: v 9:10

Frekvence odjezdu: každý den

Cena: od 1014 korun

„Všechny cesty vedou do Říma!“ A ano, i vlakem. Do své vysněné destinace se dostaneš doslova přes noc. Stačí přijít na vlakové nádraží ve Vídni kolem 19. hodiny, ulehnout do kupé a ráno vyrazit do centra mimořádně bohatého na historické památky.

Hlavní město Itálie nabízí mnoho architektonických skvostů, jako jsou Koloseum, Fontána di Trevi či Pantheon. Na objevování památek a ochutnávání gelata po cestě je jarní Řím ideální, teploty se zde totiž pohybují v příjemném rozmezí mezi 15 °C a 23 °C.

amsterdam
Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain

Amsterdam (Nizozemsko)

Odjezd: z Vídně ve 20:11
Příjezd: v 9:59

Frekvence odjezdu: každý den

Cena: od 1911 korun

Město kanálů, umění, Anny Frankové, marihuany nebo cyklostezek? To vše a mnohem více je nizozemská metropole Amsterdam, ležící v severozápadní Evropě na pobřeží Severního moře. „Benátky severu“ zároveň propojuje hustá sít 165 plavebních kanálů o celkové délce zhruba 100 kilometrů.

Doporučeno
Amsterodam plánuje zakázat kouření marihuany v centru města Amsterodam plánuje zakázat kouření marihuany v centru města 11. prosince 2022 18:00

Tento lístek je jeden z těch dražších, avšak cesta vlakem z Vídně (20:11) do Amsterdamu (9:59) tě stále finančně nezruinuje. S cenou od 1911 korun totiž podobně vychází i letenky. 

Domů
Sdílet
Diskuse