Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. dubna 2023 13:00
Čas čtení 3:23
Tereza Patočková

Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět

Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět
Zdroj: TASR/AP/Iuliia Stashevska
ZDRAVÍ SEX ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak darování vajíček probíhá, kdo se může stát dárkyní a na kolik si tím přijdeš? V článku shrnujeme odpovědi na všechny otázky. Zároveň se nám zkušené dárkyně svěřily s pocity, které z celého procesu mají.

Asi už jsi slyšel*a o umělém oplodnění, které podstupují páry, jež nemohou počít dítě přirozenou cestou. Způsobů, jak a proč se umělé oplodnění dělá, je více. Někdy je neplodný muž, jindy žena, někdy potřebují jen pomoci vytvořit dítě z toho, co oba mají. Jsou ale situace, kdy se vajíčka použít nedají, a v tu chvíli je potřeba, aby dostali vajíčko od někoho jiného.

Doporučeno
Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? 28. března 2023 8:00

Kdo může darovat? 

Darovat může každý s vaječníky, kdo je zdravý, má BMI hodnotu nižší než 30 a je ve věku mezi 18 a 30 lety. Před darováním se vždy dělají genetické testy, které prokážou, jestli nemáš nějakou genetickou vadu, která by se mohla přenést na dítě. Tahle informace se bude ale hodit i tobě, pokud někdy budeš chtít vlastní rodinu. Za podobné testy si lidé většinou musí platit. Na výsledky testů se většinou čeká několik týdnů, potom už můžeš začít s celým procesem. Jakmile testy jednou máš, jsou další odběry mnohem rychlejší. I přesto, že se většina z klinik zajímá také například o to, jaké máš vzdělání, není nejvyšší dosažené vzdělání nutně podmínkou darování.  

Doporučeno
Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu 5. dubna 2023 6:00

Kolik si vydělám?

Dostaneš většinou kolem 30 tisíc, nyní je to u většiny klinik 33 tisíc, a můžeš chodit darovat každé tři měsíce. I přesto se doporučuje darovat maximálně třikrát. Některé ženy, které v dotazníku odpovídaly, byly darovat i vícekrát a vždy je klinika přijala. Dokonce i ty, které darovaly třeba desetkrát. 

V Česku je zakázáno prodávat genetický materiál a třicetitisícová výplata za jedno darování tak slouží jako kompenzace na pokrytí doby, kdy nemůžeš kvůli procesu vydělávat. Všechny ženy, se kterými se redakce spojila, však uvedly, že třicet tisíc bohatě stačilo. Většina z nich totiž z pracovního procesu vypadla pouze na jediný den, což byl den odběru.  

Doporučeno
Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží  Profetovat 30 milionů korun se dá docela snadno. Autoři v knize o pervitinu vysvětlují, proč na životech feťáků záleží 30. března 2023 13:00

Co musím pro odběr vajíček udělat? 

Před odběrem vajíček dostaneš domů hormonální stimulaci, která slouží jako příprava k odběru vajíček. Je ve formě injekcí, které si musíš v den první menstruace až do odběru píchat. Injekce jsou podle žen, které redakci darování popisovaly, většinou tou nejvíce nepříjemnou částí. Pokaždé se píchají různě dlouhou dobu podle toho, jak moc vajíčka potřebují stimulovat. Většinou je to od 8 do 12 dní. 

Jak odběr probíhá? 

Odběr probíhá během krátké anestezie. Lékaři ti přes pochvu do vaječníku píchnou tenkou jehlu a odsají několik vajíček, většinou kolem 20. Po zákroku zůstaneš ještě cca 2 hodiny pod dohledem a pak můžeš odejít domů. Peníze ti někdy dají hotově a někdy ti je pošlou na účet za několik dní. 

Kdo dostane moje vajíčka?

Dostane je žena, která nemůže mít dítě z vlastního vajíčka. V České republice jsou však zákony, které nařizují anonymitu. Žádná příjemkyně se proto nedozví, kdo je její dárkyní, nemůže si tedy „vybrat“, a žádná dárkyně se nedozví, kdo dostane její vajíčka. 

Doporučeno
Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička 24. března 2023 10:00

Bolí to? 

Všechny ženy, které se redakci ozvaly, uvedly, že je odběr nebolel. Některé měly během píchání injekcí nafouklé břicho. Po odběru některé popisovaly pocity, kdy je „tlačilo břicho“, či „slabou bolest jako při menstruaci“, nešlo prý však o nic, co by ze svého běžného života neznaly. 

Nepoškodí mi darování vajíček plodnost? 

Neexistují žádné důkazy o negativním vlivu procesu darování vajíček na plodnost, ale malé riziko, že by procedura odběru vajíček mohla způsobit problémy s plodností, tu je. Například by špatné zacházení s jehlou mohlo způsobit krvácení či infekci, pokud by došlo k propíchnutí vaječníku. Ve vzácných případech by to také mohlo vést k jizvení a poškození vaječníků, což už by na plodnost vliv mít mohlo.

Doporučeno
Red flags, že jsi ve vztahu s „narcisem“. Takhle vypadá cyklus emočního zneužívání Red flags, že jsi ve vztahu s „narcisem“. Takhle vypadá cyklus emočního zneužívání 29. března 2023 16:30

Zbydou vajíčka pro mě, až je budu potřebovat?

Každý, kdo se narodí s vaječníky, se rodí rovnou i se všemi vajíčky. To znamená, že se během života už žádná netvoří, pouze s každou menstruací ubývají. Odebírané množství během darování je však zcela zanedbatelné. V době, kdy dosáhneš puberty, máš mezi tři sta až čtyři sta tisíci vajíček. Za celý život jich však k ovulaci dojde pouze 300 až 400, za jeden odběr jich je odebíráno kolem dvaceti.

Budou po světě chodit moje děti, které vypadají jako já? 

I přesto, že dítě, které se narodí ze tvého darovaného vajíčka, bude mít tvé geny, se ti nemusí nutně podobat. Každá vaječná buňka a také každá spermie mají jedinečnou kombinaci genů nebo vlastností, které z jejich vlastníku pochází. V závislosti na tom, které geny nesou tyto dvě konkrétní buňky, se dítě, které se z nich narodí, může podobat jednomu z obou původců vajíčka a spermie, ale nemusí se podobat také ani jednomu. 

Doporučeno
Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa 14. března 2023 16:30

Dalším důvodem, proč se dítě nemusí nutně podobat ani zdroji vajíčka, ani zdroji spermie, je skutečnost, že když se soubor genů z vajíčka spojí se souborem genů ze spermie, všechny tyto geny na sebe vzájemně působí. Některé se „zapnou“ a jiné „vypnou“. Ani tato genetická výbava embrya však není pevně daná. Jak dítě roste, každá buňka vyvíjejícího se embrya je vytvořena z těla těhotné bez ohledu na to, odkud vajíčko pochází. Během těhotenství se navíc mohou geny dítěte „zapínat nebo vypínat“ interakcí s matkou a signály z okolí.

Nejde úplně říci, že budou po světě běhat „tvoje děti“, protože bez ohledu na původ vaječné buňky je těhotná matka vždy považována za biologickou matku dítěte a dítě za její biologické dítě.

Domů
Sdílet
Diskuse