Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2023 20:12
Čas čtení 1:05
TASR

Naděje pro léčbu mozku: Přípravek proti HIV může omezit hromadění proteinů souvisejících s demencí

Naděje pro léčbu mozku: Přípravek proti HIV může omezit hromadění proteinů souvisejících s demencí
Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přípravek určený k léčbě HIV chrání mozek před hromaděním nebezpečných bílkovin při demenci. Výzkum na myších ukázal, že přípravek zlepšil schopnost jejich mozku odstraňovat toxické proteiny. TASR informuje podle britského deníku Independent.

Společnou charakteristikou neurodegenerativních chorob, jako je Huntingtonova choroba a jiné formy demence, je hromadění agregátů – shluků nesprávně poskládaných proteinů v mozku. To vede k postupnému odumírání mozkových buněk a nástupu symptomů onemocnění.

Doporučeno
Astronomové zveřejnili první snímek černé díry, na kterém lze pozorovat mohutný výtrysk Astronomové zveřejnili první snímek černé díry, na kterém lze pozorovat mohutný výtrysk 28. dubna 2023 9:42

Jedním ze způsobů, jak se tělo zbavuje těchto toxických látek, je autofagie. V tomto procesu imunitní buňky – mikroglie – nežádoucí materiál rozloží a zlikvidují. „Jsme velmi nadšeni z těchto zjištění, protože jsme nejen našli nový mechanismus, jak mikroglie urychlují neurodegeneraci, ale také jsme ukázali, že to lze přerušit, dokonce i stávající, bezpečnou léčbou,“ řekl hlavní autor studie publikované ve vědeckém časopise Neuron, profesor David Rubinsztein z britského institutu pro výzkum demence na Univerzitě v Cambridge.

Doporučeno
Vědci a vědkyně objevili 19 tisíc nových sopek. Tipneš si, kde hledali? Vědci a vědkyně objevili 19 tisíc nových sopek. Tipneš si, kde hledali? 24. dubna 2023 16:06

Jak ukázal výzkum, při neurodegenerativních onemocněních mikroglie na povrchu buněk aktivují přepínač CCR5. HIV jej používá jako bránu ke vstupu do našich buněk a zhoršuje také schopnost mozku zbavit se toxických proteinů. Postupně tím způsobuje nevratné poškození mozku.

Když výzkumníci na Univerzitě v Cambridge pomocí léku Maraviroc vyřadili u myší aktivaci CCR5, přestaly se jim hromadit v mozku proteiny huntingtin a tau. Při testu rozpoznávání předmětů pak měly lepší výsledky než neléčené myši. To naznačuje, že lék zpomalil ztrátu paměti a nabízí způsob, jak by se hromadění škodlivých proteinů zpomalilo nebo úplně zastavilo.

Doporučeno
Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? 26. dubna 2023 13:00

Maraviroc se podle vědců nemusí ukázat jako zázračný lék, ale ukazuje možnou cestu. Během jeho vývoje se totiž objevila řada dalších chemických substancí, které nebyly účinné proti HIV. „Možná zjistíme, že jedna z nich účinně působí u lidí na prevenci neurodegenerativních onemocnění,“ řekla Rosa Sanch z Alzheimer's Research UK, hlavního sponzora výzkumu. „Léčba, která by pomáhala chránit přirozenou schopnost mozku udržovat se zdravý, by měla obrovský potenciál omezit počet lidí, jejichž životy nyní ničí demence,“ dodala.

Zpět
Sdílet
Diskuse