Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. května 2023 8:33
Čas čtení 1:08
Kateřina Viková

Je rozhodnuto: Ed Sheeran ví, zda porušil autorská práva. Bude pokračovat ve své kariéře?

Je rozhodnuto: Ed Sheeran ví, zda porušil autorská práva. Bude pokračovat ve své kariéře?
Zdroj: Getty Images/Jeff Spicer
HUDBA ED SHEERAN HUDBA
Uložit Uložené

Americký soud rozhodl ve prospěch britského popového zpěváka Eda Sheerana. Podle něj neukradl části písně Marvina Gaye Let's Get It On, které měl údajně použít ve skladbě Thinking Out Loud.

Populární britský písničkář Ed Sheeran nepoužil části skladby Marvina Gaye Let's Get It On při skládání svého hitu Thing Out Loud z roku 2014. Rozhodl tak americký soud. O případu informovala britská stanice BBC.

Doporučeno
„Byl bych idiot, kdybych zkopíroval písničku,“ hájí se Ed Sheeran před soudem „Byl bych idiot, kdybych zkopíroval písničku,“ hájí se Ed Sheeran před soudem 26. dubna 2023 21:22

Dědici Gayeových spoluautorů nařkli Sheerana a jeho producenty Warner Music Group a Sony Music Publishing z toho, že jim dluží peníze za porušení autorských práv. Zpěvák obvinění odmítl a řekl, že pokud se jeho vina u newyorského soudu prokáže, skoncuje s kariérou. „Pokud se to stane, tak končím,“ nechal se slyšet oblíbený zrzek.

U soudu se hrálo o tvůrčí svobodu, míní Sheeran

Poté, co soud rozhodl, že Sheeran svou píseň složil „nezávisle“, vstal a objal svůj tým. S rozhodnutím byl spokojený. „Vypadá to, že nakonec nebudu muset odejít do důchodu,“ vtipkoval zpěvák, ale zároveň dodal, že je „naprosto frustrovaný z toho, že se takové nepodložené nároky vůbec mohou dostat k soudu. Kdyby porota rozhodla v této věci jinak, mohli bychom se také rozloučit s tvůrčí svobodou skladatelů.“

Doporučeno
Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku 3. května 2023 16:00

Muzikolog na obhajobu Sheerana u soudu řekl, že sporná čtyřakordová sekvence byla použita v několika písních i předtím, než v roce 1973 vyšel Gayeův hit.

V soudní síni si zahrál na kytaru

Během procesu Sheeran zpíval a hrál na kytaru části Thinking Out Loud. Uvedl, že píseň napsal doma v Anglii se svou kamarádkou Amy Wadge. Inspirovali ho jeho prarodiče a jeho nová láska.

Doporučeno
Adidas čelí žalobě kvůli ztrátám ze spolupráce s Kanyem. Investoři tvrdí, že o jeho problematickém chování se léta vědělo Adidas čelí žalobě kvůli ztrátám ze spolupráce s Kanyem. Investoři tvrdí, že o jeho problematickém chování se léta vědělo 1. května 2023 11:40

Sheeranova právnička Ilene Farkas řekla porotcům, že podobnosti ve sledech akordů a rytmech těchto dvou písní jsou „písmena hudební abecedy“. „Jsou to základní hudební stavební kameny, které mohou skladatelé nyní a navždy volně používat,“ řekla.

Minulý rok Sheeran vyhrál soudní spor o autorská práva u Nejvyššího soudu v Londýně kvůli dalšímu z jeho hitů Shape of You z roku 2017.

Domů
Sdílet
Diskuse