Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. dubna 2023 21:22
Čas čtení 0:42
Veronika Dlesková

„Byl bych idiot, kdybych zkopíroval písničku,“ hájí se Ed Sheeran před soudem

„Byl bych idiot, kdybych zkopíroval písničku,“ hájí se Ed Sheeran před soudem
Zdroj: Getty Images/Jeff Spicer
HUDBA ED SHEERAN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Britský zpěvák a skladatel stanul v úterý před soudem v New Yorku, kde musí dokázat, že neokopíroval akordy své písně Thinking Out Loud. Žalobu na něj podali pozůstalí po spoluautorovi songu Let's Get it On od Marvina Gaye.

Obžaloba se vztahuje nejen na Sheerana, ale i na společnosti Warner Music Group a Sony Music Publishing. Všichni tři prý dluží peníze pozůstalým po Edu Townsendovi za okopírování rytmu písně Let's Get it On. Podle nich Sheeran použil sekvenci čtyř akordů a rytmus songu, který původně nazpíval Marvin Gaye. Informuje o tom The Guardian

Podle obžaloby zpěvák „rozpoznal kouzlo Gayova songu a rozhodl se ho využít k vlastnímu prospěchu“

Sheeran se hájí tím, že během koncertů svá hudební vystoupení upravuje a improvizuje. „Byl bych idiot, kdybych si stoupl před 20 tisíc lidí a udělal to, z čeho mě tu viníte,“ uvedl zpěvák. 

Sheeran byl podle BBC během soudního líčení několikrát frustrovaný, když mu do řeči skákala právnička zastupující poškozenou stranu. „Myslím, že mě nechcete nechat odpovědět, protože víte, že to, co bych vám řekl, by ve skutečnosti dávalo smysl,“ uvedl Sheeran u soudu.

Soudní líčení bude trvat minimálně týden a na jeho konci sedmičlenná porota rozhodne, jestli se zpěvák dopustil při skládání písně plagiátorství. Pokud dojde k usnesení, že ano, soudce určí výši odškodného, které poškození dostanou. 

Domů
Sdílet
Diskuse