Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se Zlín Design Week.
10. května 2023 13:16
Čas čtení 1:41
Adéla Švehlíková

Jak vybudovat úspěšnou módní značku? Byli jsme na diskusi s designérem Janem Černým

Jak vybudovat úspěšnou módní značku? Byli jsme na diskusi s designérem Janem Černým
Zdroj: Zlin Design Week/Viktória Hegedűšová
MÓDA ČESKÝ DESIGN JAN ČERNÝ MÓDA
Uložit Uložené

Devátý ročník Zlin Design Weeku nabídl možnost nahlédnout pod povrch značky úspěšného českého módního designéra Jana Černého. V rámci přednášky sdílel rady a tipy, jak docílit úspěchu v odvětví designu.

Letošní ročník Zlin Design Weeku navštívil i přední český návrhář Jan Černý, aby předal mladšímu osazenstvu své tipy k vybudování úspěšné značky. Po pěti letech od jeho poslední veřejné přednášky tak měli posluchači možnost nahlédnout pod povrch brandu Jan a využít příležitosti diskutovat s talentovaným designérem. 

Meisterclass Jan Černý & Jägermeister.
Meisterclass Jan Černý & Jägermeister. Zdroj: Zlin Design Week/Viktória Hegedűšová


Ve středu 3. května 2023 odstartoval ve Zlíně již 9. ročník Zlin Design Weeku. Jedná se o studentský projekt pod záštitou Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati, jenž vytváří platformu pro setkávání a prezentaci mladých designérů a profesionálů.

Kromě workshopů, výstav a fashion show jsme letos mohli na programu najít i přednášku Meisterclass Jan Černý & Jägermeister, která se uskutečnila v prostorech 61. budovy Areálu Svit. Cílem přednášky bylo posluchačům představit zákulisí brandu Jan a předat tipy, jak dosáhnout úspěchu v umělecké sféře. Ojedinělost tohoto počinu spočívala i v tom, že sám Jan vedl přednášku podobného charakteru naposledy před pěti lety. 

Doporučeno
„Fashion je jedna velká hra, nejsou žádná pravidla a vždy vítězím.“ Módní influenceři radí, jak vylepšit svůj šatník „Fashion je jedna velká hra, nejsou žádná pravidla a vždy vítězím.“ Módní influenceři radí, jak vylepšit svůj šatník 2. května 2023 6:00


Jako velkou výhodu tohoto sezení vnímáme jeho omezenou kapacitu, na přednášku se vešlo jen třicet lidí. Díky tomu se zachovala příjemná atmosféra a osobnější interakce s designérem. Ten posluchače provedl prezentací s ručně psanými poznámkami a body designéra, které současně podrobně rozebíral.

Hned v úvodu Jan sdílel i své osobní zkušenosti z ateliéru Design oděvu ve Zlíně, mluvil hlavně o rozhodování se mezi jistotou a růstem. Jakožto bývalý student tohoto ateliéru si musel zvolit mezi studiem a stáží u módního domu Louis Vuitton. Vybral si právě stáž. V rámci dilematu šel do růstu a opustil jistotu. Nemáme se podle něj bát riskovat. To nás totiž posouvá dál. 

Meisterclass Jan Černý & Jägermeister.
Meisterclass Jan Černý & Jägermeister. Zdroj: Zlin Design Week/Viktória Hegedűšová

Jan nám dal i „návod na úspěch“. Podle něj je klíčové vzdělání, networking, inspirace, produkce a prodej. A to samé znovu a znovu. Je to stále se opakující cyklus. 

Zaujala nás i zmínka o budování kontaktů, bez nichž se v rámci úspěšného byznysu nelze obejít. Mnoho lidí si vždy klade otázku, jakým způsobem vlastně dosáhnout takových konexí. U Jana sehrála prim jeho vlastní iniciativa v úplných počátcích tvorby. 

Doporučeno
Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii 12. dubna 2023 10:44

A co kreativitu brzdí? Sociální sítě i úzkosti z nejistoty. Designér se rozpovídal o tom, jak předejít kreativní stagnaci. Mluvil hodně o svém týmu, o tom, jak funguje e-shop, jak jednat s klienty, mít přehled ve financích i jak najít partnery. 

Jan Černý.
Jan Černý. Zdroj: Zlin Design Week/Viktória Hegedűšová


Pokud ale někdo od přednášky očekával více informací a popisu kreativní stránky fashion designu, bohužel se nedočkal. V diskusi dominovaly zajímavosti a cenné rady ohledně brand buildingu, což ale v konečném důsledku představuje nejzásadnější faktor úspěšného podnikání, a to nejen ve světě módního designu. Pokud však přece jenom někdo toužil po Janově uměleckém náhledu na design, měl možnost krátké individuální konzultace. 

Domů
Sdílet
Diskuse