Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. května 2023 6:00
Čas čtení 7:01
Adéla Švehlíková

„Fashion je jedna velká hra, nejsou žádná pravidla a vždy vítězím.“ Módní influenceři radí, jak vylepšit svůj šatník

„Fashion je jedna velká hra, nejsou žádná pravidla a vždy vítězím.“ Módní influenceři radí, jak vylepšit svůj šatník
Zdroj: se svolením Lojzy Martínka
MÓDA INFLUENCEŘI MÓDA
Uložit Uložené

Vyzpovídali jsme naše oblíbené tvůrce fashion obsahu na sociálních sítích: Lojzu, Vivi, Nhi Le a Emili. Podělili se s námi o tipy a popsali background svého stylu. Díky jejich radám se můžeš inspirovat i ty.

Struggles s oblečením, to známe snad každý. Ať už se jedná o dny, kdy nevíme, po čem sáhnout, nebo ty, kdy tápeme, jak něco sladit a odkud něco sehnat. Někteří s tím bojují, jiní jsou ve svém živlu. Právě těch, kteří módou žijí, jsme se zeptali na jejich osobitý styl.


Kromě samotných designérů a krejčích, kteří stojí za realizací oděvních kousků, jsou nepostradatelnou složkou módního průmyslu i stylisté. Styling jako takový představuje nejen kreativní skladbu outfitů, ale také shánění konkrétního oblečení a doplňků. Ačkoliv existuje mnoho kurzů nebo jiných možností, jak v módním stylingu získat odborné vzdělání, hodně stylistů začalo z pozice samouka. Jednoduše rozvíjeli svůj potenciál a cit pro estetiku. Vášeň pro módu jim byla hnací silou. 

Doporučeno
Jestli jsi Gen Z, pozor, aby sis nepřivodil*a infarkt: Skinny jeans jsou totiž asi zpět Jestli jsi Gen Z, pozor, aby sis nepřivodil*a infarkt: Skinny jeans jsou totiž asi zpět 27. dubna 2023 6:00


O podobné koncepci můžeme hovořit i v případě tvůrců na sociálních sítích s obsahem zaměřeným na videa typu Get Ready With Me či Outfit Check. Podobný content videí má zejména na TikToku obrovský úspěch. Kreativci prostřednictvím platformy inspirují ostatní uživatele v kombinování kousků, tipech na nákup a dalších zajímavostech. Jsme si však vědomi toho, že ne každý holduje sociálním sítím. Byla by ale škoda nechat si ujít to, co může inspirovat právě tebe.

Vyzpovídali jsme tak naše oblíbené kreativce: Lojzu, Vivi, Nhi Le a Emili, kteří se s námi podělili o background svého stylu včetně cenných rad. 

Otázky:

1. Jak bys popsal*a svůj styl?
2. Jak jsi našel*našla svůj styl?
3. Čeho se snažíš docílit prostřednictvím oblečení?
4. Must have ve tvém šatníku?
5. Odkud čerpáš inspiraci?
6. Kde nakupuješ? 
7. Máš nějakou radu, na co se soustředit nebo čeho se vyvarovat ve stylingu?

Lojza Martínek @lojzamartinek

Lojzu bezesporu vnímáme jako jednoho z nejvášnivějších lokálních módních nadšenců. Na sociální sítích vytváří obsah o módě. V něm se vedle inspirace a novinek ze světa módy zaměřuje na bourání stereotypů a nově i na svou modelingovou cestu.

Lojza Martínek.
Lojza Martínek. Zdroj: se svolením Lojzy Martínka


Jak bys popsal svůj styl? 

Svůj styl nemůžu úplně přesně definovat. To, co si vezmu na sebe, se odvíjí od mé nálady, a tudíž kombinuji různé styly oblékání a období. Teď mě nejvíce baví 70. léta. V mém stylu se tedy promítá extravagance, androgynnost, ale i čistý minimalismus. Zjednodušeně vše, co mě zrovna napadne, až na výjimku křiklavých barev, ty u sebe zrovna nemusím.


Jak jsi našel svůj styl?

Chvíli jsem měl pocit, že jsem svůj styl už našel, ale nyní jsem ve fázi, kdy jsem jej začal opět hledat. Možná se jednou ustálí, ale vyhovuje mi zkoušet nové kombinace a neškatulkovat se. 


Čeho se snažíš docílit prostřednictvím oblečení?

U oblékání mi jde hlavně o to, abych se v tom cítil komfortně. Tím nutně nemyslím mít na sobě pohodlnou mikinu a tenisky, ale něco, v čem se budu cítit sebevědomě a bude to vyjadřovat mou náladu a postoj vůči okolnímu světu. Mým hlavním cílem je snaha, aby se lidi nebáli nosit to, co se jim opravdu líbí, a nebáli se bourat stereotypy jako to, že muži nemohou nosit sukně, crop tops a podpatky.


Must have ve tvém šatníku?

Tři věci, bez kterých bych ve svém šatníku nemohl existovat, jsou loose fit tmavé oblekové kalhoty, zkrácené sako po pás a kvalitní pár kožených bot. Každá z těchto věcí se dá jednoduše nastylovat a lze s ní vymyslet nespočet kombinací. Rovněž tyto tři věci dohromady tvoří effortless, ale stylish every day uniform.


Odkud čerpáš inspiraci?

Inspiruji se vším, ale zároveň ničím. Když jdu po ulici, tak koukám, co mají ostatní na sobě. Nejvíc mě však vždy zaujmou především outfity starších lidí, kteří mají mnohdy cit pro módu, aniž by si to třeba uvědomovali. Rozhodně bych také neměl opomenout sociální sítě, na nichž je mnoho tvůrců, které rád sleduji. Inspiraci též často nacházím v různých filmech, seriálech nebo videoklipech. V poslední době na mě mají však největší vliv asi samotné módní přehlídky a akce. Dokážou mě naprosto oprostit od reality, přičemž každý ze střípků tvoří v závěru celistvý obraz, jenž mě inspiruje. 


Kde nakupuješ? 

Nejčastěji nakupuji v sekáčích v Ústí nad Labem, odkud pocházím. Je to možnost, jak nakoupit udržitelně a najít jedinečné a kvalitní kousky za zlomek ceny v porovnání s jinými obchody. Co se týče e-shopů, tak objednávám z Footshopu, se kterým dlouhodobě spolupracuji. Pokud máte k dispozici víc peněz, tak bych určitě doporučil nakupovat od lokálních návrhářů, protože tím podpoříte zdejší úroveň módy a budete mít kus oblečení, který vám vydrží. Poslední věc, kterou mám opravdu rád, je prohrabovat šatník mých rodičů a prarodičů.


Máš nějakou radu, na co se soustředit nebo čeho se vyvarovat ve stylingu?

Moje rada zní: Ničeho se nesnažte vyvarovat. Pojímám takto celý svůj styl a tvorbu. Experimentujte s barvami, materiály, zkuste se zaměřit na vrstvení nebo přeházejte zapínání u košile. Kombinujte spolu věci, které byste k sobě běžně nekombinovali. Vznikne vám tak mnoho dalších outfitů z oblečení, u kterého jste si mysleli, že nic nového nevymyslíte.

Doporučeno
Druhý den MBPFW našima nekompromisníma očima: Who wore it better? Druhý den MBPFW našima nekompromisníma očima: Who wore it better? 17. dubna 2023 17:51

Viktorie Valentina Hanáková @viktorievalentina

Vivi je bezesporu jednou z nejnápaditějších tvůrkyň outfitů a neexistuje snad kousek, jejž by nedokázala nastylovat. Ve svém volném čase tvoří obsah na sociální sítě, které bere jako portfolio. Mimo jiné se svou tvorbou snaží motivovat své sledující nejen v módě, ale i k pozitivnímu životu. 

Viktorie Valentina Hanáková.
Viktorie Valentina Hanáková. Zdroj: se svolením Viktorie Valentiny Hanákové


Jak bys popsala svůj styl? 

Můj styl oblékání se dost liší, každý den je to jiné. Řekla bych, že je pro mě stěžejním prvkem vrstvení. Mám ráda barvy a šílenodivné doplňky, stejně jako kombinování svého oblečení s normálními předměty. Příkladem toho je pytel od brambor jako vesta či noviny jako čelenka. 


Jak jsi našla svůj styl?

Myslím si, že se můj styl začal projevovat již v sedmé třídě na základce. Započalo to kopírováním po mých sestrách a pak to šlo samo. Mým prvním krokem byla volba černého outfitu s barevnými ponožkami. 


Čeho se snažíš docílit prostřednictvím oblečení?

Mým cílem je to, aby se v oblečení odrážela má osobnost. Jsem trhlá a mám ráda experimentování s oblečením, a to bez toho, abych se omezovala nějakými limity. Nejenže to dělám pro svou radost, ale snažím se tím docílit i toho, aby se lidi nebáli oblékat tak, jak chtějí. 


Must have ve tvém šatníku?

Moje kolekce Dr. Martens bot, bez nich by moje outfitová posedlost nikdy nezačala.


Odkud čerpáš inspiraci?

Samozřejmě mám pár oblíbených lidí, které ráda sleduji a baví mě, většinou se však inspiruji předměty okolo sebe. Můj outfit vzniká tak, že si zvolím předmět, jako například rodinné foto, a okolo něj přidám další kousky, které se mi k tomu hodí. 

Viktorie Valentina Hanáková.
Viktorie Valentina Hanáková. Zdroj: se svolením Viktorie Valentiny Hanákové


Kde nakupuješ? 

 

V Textil House, Genesis a hrabárně Elegant. Na Vintedu vyhledávám kousky pod označením jako y2k, vintage, asymmetric, alternativní, retro, extravagantní nebo weirdcore. 


Máš nějakou radu, na co se soustředit nebo čeho se vyvarovat ve stylingu?

Každý má svůj styl, takže čeho konkrétního se vyvarovat, nedokážu říct. Obecně bych však doporučila neomezovat sám sebe v tom, co si na sebe obleču, jen kvůli tomu, že se bojím názoru ostatních lidí. Je důležité soustředit se sám na sebe a vycházet ze své komfortní zóny. 

Doporučeno
Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii 12. dubna 2023 10:44

Hai Nhi Le @imnhi.le

Další tvůrkyní módního obsahu, jež by si podle nás zasloužila více pozornosti, je Nhi. Baví ji postovat své outfity, taktéž jako tvoření obsahu na sociálních sítích a proto si našla práci v marketingu. 

Hai Nhi Le.
Hai Nhi Le. Zdroj: se svolením Hai Nhi Le

Jak bys popsala svůj styl? 

Můj styl je kombinací více stylů a sama nevím, jak ho správně pojmenovat nebo popsat. Říká se, že momentálně je všechno trendy. Což mi celkem vyhovuje, jelikož z každého stylu si převezmu to, co mě zaujme. Poslední dobou ráda kombinuji prvky maskulinní a femininní (baggy jeans × corzet, boxing boots × šaty). Ale řekla bych, že pokud si na netu najdete tyto styly, tak je to kombinace y2k, acubi a grunge.


Jak jsi našla svůj styl?

Já se stále hledám a svůj styl jsem ještě nenašla. Nicméně si myslím, že tajemství nalezení svého stylu spočívá v tom nebát se zkoušet nové věci a různé styly.  

Čeho se snažíš docílit prostřednictvím oblečení?

Oblečení je můj způsob sebevyjádření. Je pro mě důležité, abych se v outfitu cítila dobře. Když se cítím skvěle, tak mohu svoji energii předat dál. It's all about the vibe! 

Must have ve tvém šatníku?

Boots, které můžeš nosit jak v zimě, tak v létě. 

Odkud čerpáš inspiraci?

Inspiraci čerpám na sociálních sítích, především na TikToku, Pinterestu a Instagramu. Ráda se inspiruji i různými filmovými postavami, jako jsou Carrie ze seriálu Sex ve městě, Jenna Rink z filmu Přes noc třicítkou, anebo taky z různých hudebních videoklipů od Doji Cat, XG nebo BLACKPINK. 

Hai Nhi Le.
Hai Nhi Le. Zdroj: se svolením Hai Nhi Le

Kde nakupuješ? 

Poslední dobou hodně nakupuji na Vintedu nebo v sekáči Genesis. Ale pro basic topy nebo džíny si zas ráda skočím do Cos, Zary nebo H&M.

Máš nějakou radu, na co se soustředit nebo čeho se vyvarovat ve stylingu?

Vezmi si na sebe to, co ti přináší radost. Já osobně se cítím nejlépe v černém outfitu. 

Doporučeno
Rozjela virální trend Y2K a s tchyní už představila kolekci. Kdo je Mia Regan, která chodí s mladým Beckhamem? Rozjela virální trend Y2K a s tchyní už představila kolekci. Kdo je Mia Regan, která chodí s mladým Beckhamem? 31. března 2023 13:15

Emilie Diatta @diatta_emilie

Pokud někdo stojí za názorem, že se v sekáčích nedají nakoupit módní kousky od hlavy až k patě, Emilie by ho bezesporu přesvědčila o opaku. Vášní pro módu to však nekončí. Její ambicí je být především filmovou režisérkou. 

Emilie Diatta.
Emilie Diatta. Zdroj: se svolením Emilie Diatty

Jak bys popsala svůj styl? 

Mix všeho, záleží na mé náladě. Někdy se cítím na lady, někdy víc na Rihannu. Buď vypadám jako milion bucks, anebo jako největší bezdomovec, nicméně všechno je promyšlené. Effortless look with a lot of effort. 


Jak jsi našla svůj styl?

Stále ho hledám. Často ho měním a to mě na tom baví. Fashion je jedna velká hra. Nejsou pravidla a vždy vítězím.


Čeho se snažíš docílit prostřednictvím oblečení?

Chci dokazovat, že můžete nakupovat v sekáči a mít nějaký styl. Můj šatník je z 95 % ze sekáče. Fast fashion je zlo. Je to sice levné, ale podmínky výroby jsou příšerné, ničí to planetu a vypadáte jako každý druhý. Je lepší mít kvalitní oblečení ze sekáče než levný kus oblečení ze Zary, který má každý.

Must have ve tvém šatníku?

Budu znít old fashion, ale elegantní černé kozačky, dobré loose džíny a bílý tank top. 


Odkud čerpáš inspiraci?

Inspirace je všude, ráda cestuji a sleduji lidi okolo sebe. Miluji, když potkám lidi, kteří mají svůj vlastní styl. It’s screaming fashion. Samozřejmě používám i Instagram a Pinterest. Osobnosti, které považuji za svou hlavní inspiraci, jsou Mv Tiangue, Maïna Suarez, Bella Hadid a FKA twigs. 

Emilie Diatta.
Emilie Diatta. Zdroj: se svolením Emilie Diatty


Kde nakupuješ? 

Miluji Genesis, ale jedině na nakupování sak a bund. Skvělé second handy jsou Second Hand Land a Second-hand swis. S rodinou taktéž často lovíme na blešácích (Heřmaňák a Nuselské blešky). 


Máš nějakou radu, na co se soustředit nebo čeho se vyvarovat ve stylingu?

Snadno můžete vylepšit svůj fit tím, že začnete nosit kvalitní materiály, jako je bavlna, len, hedvábí. Musí to být příjemné pro vaše tělo. Všechno je lepší než polyester. A za druhé, bude to znít klišé, ale nejhezčí věc, co můžete nosit, je sebevědomí. 

Domů
Sdílet
Diskuse