Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti EON. 
15. května 2023 16:00
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

Houbové materiály mění fungování e-shopů. Nahrazují plastové obaly, ve kterých chodí objednávky

Houbové materiály mění fungování e-shopů. Nahrazují plastové obaly, ve kterých chodí objednávky
Zdroj: Myco/Jakub Čech
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Houby mají velký potenciál částečně nahradit plasty, a to nejen v oblasti online podnikání.

Vzpomeň si na poslední zásilku, která ti přišla z jakéhokoliv e-shopu. Hlavně na to, kolik plastových ochranných fólií a polystyrenu bylo potřeba vyndat z krabice, než ses dostal*a k produktu. Podobné krabice chodí každý den milionům lidí a plasty se bez dalšího využití vyhazují. A tak se v oblasti elektronického obchodování ročně vyprodukuje kolem 1 milionu tun plastových obalů.

David Šohaj Minařík je výtvarník, mykolog a především zakladatel startupu Myco, který se rozhodl přičinit o to, aby tato čísla v budoucnosti klesala. Jeho firma vytváří obalový materiál z houbového mycelia (podhoubí) a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Vzniklý materiál je 100% přírodní náhradou pěnového polystyrenu.

„Houby jsou nekonečně zajímavé organismy a zaslouží si pozornost nás všech.“

David Šohaj Minařík

Myco
Zdroj: Myco

Úspěch ve světovém měřítku

„Vizí Myco je uplatnění udržitelného materiálu ve velkých objemech v průmyslu. Jedině tak budeme mít opravdový dopad na životní prostředí,“ říká zakladatel David Šohaj Minařík. A Myco k této vizi úspěšně směřuje. Přírodní obaly dodávají například výrobcům bio čajů, bezdrátových nabíječek, vyrábí z něj ale například také urny.

Kromě toho měla myšlenka úspěch v renomované soutěži E.ON Energy Globe, jejímž cílem je podporovat inovativní nápady z oblasti ekologie. Odborníci z Akademie věd vybrali Myco mezi nejzajímavější projekty, které pomáhají šetřit energie či životní prostředí. Veřejnost pak ze šesti finálových projektů zvolila jako nejlepší právě Myco a poslala jeho zakladatele obhájit titul ve světovém kole. Tam projekt zazářil a dostal se mezi 15 nejlepších. „Úspěch v soutěži pro nás byl dalším ujištěním, že to, co děláme, má smysl a je po tom poptávka,“ říká David Šohaj Minařík. „Vítězství nám přineslo také velkou mediální pozornost, peníze ušetřené na propagaci tak můžeme použít na další vývoj. V neposlední řadě nám ocenění pomáhá v obchodních jednáních a umožňuje nám komunikovat se subjekty, na které bychom jednoduše nedosáhli,“ shrnuje přínosy soutěže.

E.ON Energy Globe
Zdroj: E.ON

Zajímavé projekty ocení společnost E.ON i letos. K představení finalistů dojde 31. května, závěrečné slavnostní vyhlášení se bude konat v srpnu v areálu Kasáren Karlín. Proběhne formou Ekofestivalu, kde vystoupí známé osobnosti, jako například Dana Drábová nebo Petr Mára. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na program pro celou rodinu, koncert i expozice Akademie věd.

více o e.on energy globe

„Všechny projekty, které rozvíjejí obecně prospěšná témata, jsou zároveň vítězi.“

David Šohaj Minařík

Materiál slouží jako obal i hnojivo

První pokusy s myceliem začal David Šohaj Minařík zhruba před 4 lety doma v koupelně. Po roce se k němu přidal materiálový inženýr Jan Ostrezi a společně postup optimalizovali v malířském ateliéru. Celý proces je čistě přírodní, díky čemuž má materiál další využití i poté, co splní funkci obalu. „Dá se použít jako hnojivo. Můžete si s ním obohatit kompost nebo i vermikompost. Nedávno jsme si sami vyzkoušeli, že žížalám náš materiál opravdu hodně chutná. Zároveň existují studie, že mycelium pro rostliny plní funkci jakéhosi očkování jsou odolnější vůči různým nákazám,“ vysvětluje a dál popisuje, co se skrývá za vznikem takového nápadu. 

„Hodně času jsme trávili s partnerkou v lese a já jsem byl rozmrzelý, že nenacházím žádné jedlé houby. Ale zato jsem si začal všímat dřevokazných hub na stromech, které nelze přehlédnout, a napůl z legrace jsem říkal, že začnu sbírat je. A pak také sehrála roli má nespavost. Měl jsem období, kdy jsem po nocích hodně pročítal různé vědecké studie. Zabrousil jsem i do oblasti zabývající se houbami a jejich jiným využitím než pouze na jídlo. V neposlední řadě šlo také o to, že kvůli vážným zdravotním potížím naší dcery a mému obdivu směrem k lékařům jsem chtěl dosáhnout nějakého obecného zadostiučinění.“

„Věříme, že Myco přinese jednak ekologický, ale i ekonomicko-sociální dopad.“ 

David Šohaj Minařík

Myco
Zdroj: Myco

Dokáže mycelium nahradit plasty?

V současnosti objevují v Myco další možnosti využití mycelia, a to na deskové a konstrukční materiály do stavebnictví a nábytkářství. Pracují také na využití jeho izolačních vlastností a schopnosti vstřebávat oleje. Přes všechny nesporné výhody však materiál nemůže plasty plnohodnotně nahradit. „Nedokážeme to a není k tomu ani důvod. Plasty jsou ve spoustě věcí skvělé, jen v některých oblastech nadužívané a tam míříme,“ říká David Šohaj Minařík.

Myco soutěží s materiály, které za sebou mají roky optimalizace. Přes těžkou pozici má však projekt před sebou slibnou budoucnost. „Plány na různé optimalizace procesu výroby i výzkumy zaměřené na další možnosti využití mycelia v různých odvětvích průmyslu jsou úspěšné. Ten čas s Mycem je jednoznačně velmi obohacující. Co do znalostí a zkušeností, tak v rozvoji startupu jako projektu, kterému všichni v týmu věříme,“ říká David Šohaj Minařík, kterému projekt změnil i osobní život. „Jsem teď často na cestách, mám méně času na svoji rodinu a jsem pod větším tlakem.“ Přesto založení firmy ani účasti v soutěži E.ON Energy Globe nelituje.

Domů
Sdílet
Diskuse