Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2023 v 10:20
Čas čtení 1:13
Ilona Hobzová

Ňuňu video: V liberecké zoo se vylíhlo mládě supa hnědého. Je tak malinké, že ho krmí pinzetou

Ňuňu video: V liberecké zoo se vylíhlo mládě supa hnědého. Je tak malinké, že ho krmí pinzetou
Zdroj: Profimedia
ZAJÍMAVOSTI ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Po třiceti letech se v Liberci vylíhlo mládě supa hnědého, ohroženého a v přírodě vymírajícího dravce.

Liberecká zoologická zahrada ve středu ohlásila velký přírůstek. Po třiceti letech se tam vylíhlo mládě supa hnědého, ohroženého a v přírodě vymírajícího dravce. Když se supím rodičům podaří mládě úspěšně odchovat, bude s velkou pravděpodobností doporučeno mezinárodním koordinátorem chovu pro vypuštění do volné přírody. 

Aktivní záchrana vzácného druhu

Matkou mláděte je dvacetiletá samice ze Zoo Zlín a otcem čtyřiadvacetiletý samec z pražské zahrady, kteří byli do liberecké zoo přivezeni v roce 2020 za účelem založení nového chovného páru a s nadějí na rozmožení.

„Malý sup bude prvních 7 dní umístěn ve speciální líhni, kde se ho naši chovatelé pokouší pomalu rozkrmit, a poté bude přenesen do hnízda pod své biologické rodiče. Přirozený odchov rodiči je totiž zásadní podmínkou pro jeho další reprodukci i pro možné vypuštění do volné přírody,“ napsala liberecká zoo k videu, na němž je čerstvě narozený pták zachycen během krmení. 

„Přestože je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno téměř 80 párů tohoto největšího evropského dravce, úspěšně se rozmnožuje pouze v 10 z nich, včetně toho z naší zoo. Jsme rádi, že náš pár se aktivně zapojuje do záchrany tohoto vzácného druhu,“ uvedl zoolog Jan Hanel.

Doporučeno
Kvíz: Charizard, Slowbro nebo Bulbasaur. Poznáš všechny pokémony? Kvíz: Charizard, Slowbro nebo Bulbasaur. Poznáš všechny pokémony? 9. května 2023 v 11:00

Sup hnědý je největší evropský dravec, který dorůstá délky těla 115 centimetrů, v rozpětí křídel až 285 centimetrů a hmotnosti 12 kilogramů. Ve volné přírodě se vyskytuje v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova, někdy se objeví i ve střední Evropě. Právě na řadě míst evropského kontinentu byl v minulosti zcela vyhuben a nyní se řadí mezi téměř ohrožené druhy.

Už několik let fungují repatriační projekty s cílem navrátit supy hnědé do evropské přírody. Do volné přírody by mohl být v budoucnu vypuštěn i liberecký novorozenec. Rozhodne o tom mezinárodní koordinátor chovu, šance je ale podle Hanela velká. Mládě budou moci návštěvníci liberecké zoo už brzy pozorovat ve voliéře ve spodní části areálu zoo.

Domů
Sdílet
Diskuse