Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2023 11:00
Čas čtení 6:35
Adéla Ježková

Loterijní kletba: Vyhráli miliony, ale nakonec přišli o všechno

Loterijní kletba: Vyhráli miliony, ale nakonec přišli o všechno
Zdroj: Unsplash/dylan nolte/volně k užití (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE VÝHRA V LOTERII
Uložit Uložené

Měli všechno – a najednou nic. Přečti si příběhy lidí, kteří rychle přišli k velkým penězům a ještě rychleji o ně přišli.

„Za peníze si štěstí nekoupíš,“ říká se. Určitě sis ale už někdy představoval*a, jaké by to asi bylo vyhrát obrovskou sumu v loterii. Co by sis pořídil*a jako první? Vilu na francouzské Riviéře? Zlaté Bentley? Nepřiměřeně drahou kabelku? Všechna štěňátka světa? Pravdou ale je, že pocit z rychle nabytých stovek milionů korun dost určitě většina z nás nikdy nepozná. 

Například za předpokladu, že vybíráš šest čísel ze 49, pravděpodobnost, že se trefíš do výherních, je přibližně 1 ku 14 milionům. To znamená, že pokud by si člověk v takovém případě koupil každý týden jeden los, výhru by mohl očekávat jednou za 269 tisíc let.

Ale – šance tu vždy je. Přece jen, reálnost loterijní výhry dokazují životní příběhy lidí, které ti v tomto článku představíme. I ti by ale dnes už asi řekli, že „za peníze si štěstí nekoupíš“.

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00

Jack Whittaker: Kéž bych ten los roztrhal

Jack Whittaker ze Západní Virginie byl naprosto obyčejným a průměrným Američanem. Od čtrnácti let pracoval na stavbě, čímž si vydělal na hezký život u hranic s Kentucky a Ohiem. Se svou ženou a vnučkou žil v cihlovém domě v pěkné čtvrti a vedl stavební firmu, která zaměstnávala více než 100 lidí. Co víc potřeboval ke štěstí? Možná sumu peněz, ze které přechází zrak?

Asi proto se Jack v předvánočním čase roku 2002 rozhodl koupit sušenky a los do loterie Powerball. Losy si přitom kupoval jen tehdy, když byl jackpot velký, cokoli menšího než pár set milionů mu nestálo za námahu.

Jack Whittaker se svou vnučkou.
Jack Whittaker se svou vnučkou. Zdroj: Getty Images/Scott Gries

Bylo kolem jedenácté hodiny v noci na Štědrý den, když v televizi oznámili výherní čísla Powerballu. Jack už podřimoval. „Vstávej! Máš na svém tiketu 4 výherní čísla z 5!“ budila jej manželka. S úsměvem na tváři Jack usoudil, že shoda čtyř čísel mu musí přinést minimálně 100 tisíc dolarů. A znovu spokojeně usnul.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Druhý den brzy ráno se Jackův život obrátil naruby. V 5:15 usedl na pohovku a zapnul televizi. A co neslyšel: dnešní výherní tiket byl prodán v obchodě C&L Super Serve. Přesně tam, kde si i on pořídil svůj tiket. V tu chvíli se na obrazovce objevila výherní čísla. Vždyť Jack měl shodu na všech pěti číslech, ne na čtyřech! Čísla vysílaná předchozí večer byla chybná. 

Vyhrál jackpot ve výši 314 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 6,9 miliardy Kč). V té době se jednalo o nejvyšší sumu, jakou kdy jeden tiket vyhrál. Rozjelo se šílenství. Nový boháč začal prohlašovat, jak ze své výhry odvede 10 procent, miliony věnuje svým oblíbeným pastorům a nechá postavit nové kostely. Slíbil rovněž, že založí charitativní nadaci na pomoc potřebným.

Doporučeno
Feminismus a islám se nevylučují. Naučme se rovnost respektovat v kontextech, ve kterých se odehrává, vyzývá politoložka Hesová Feminismus a islám se nevylučují. Naučme se rovnost respektovat v kontextech, ve kterých se odehrává, vyzývá politoložka Hesová 11. května 2023 6:00

Jack šel ale ještě dál. Pro vedoucí obchodu, kde výherní tiket zakoupil, nechal postavit dům za 123 tisíc dolarů, koupil jí nový vůz a věnoval šek na 44 tisíc dolarů.  

„Chci být dobrým příkladem. Chci, aby lidé byli hrdí na to, jak jsem naložil s tímto vítězstvím. Chci podporovat dobrou vůli a pomáhat lidem,“ nechal se slyšet s tím, že je rozhodnutý žít tak, jako by žádná výhra nebyla. Jediné, co chtěl, bylo trávit více času se svou rodinou – teď, když už nemusel chodit do práce. No, moc dlouho mu to nevydrželo. O týden později se objevil ve striptýzovém klubu nedaleko svého domova, kde na bar vyložil 50 tisíc dolarů v hotovosti.

O několik měsíců později se pak ve stejném klubu chlubil, že má ve svém autě na parkovišti 545 tisíc dolarů. V průběhu večera mu někdo hodil drogy do pití a suma z vozu zmizela. V příštích měsících se stejná situace opakovala ještě několikrát. Když se ho vyšetřovatelé ptali, proč u sebe nosí tak vysoké částky a ještě se tím chlubí, odpovídal: „Protože můžu.“

Jak uvádí The Washington Post, brzy se na nejbohatšího muže v širokém okolí začali lepit lidé, kteří od něj chtěli jediné: peníze. Čekali na něj všude – před obchodem, na parkovišti, u domu. Zvonek i telefon neustále řinčely – a žádosti vystřídaly výhrůžky. Všechno v Jackově životě se změnilo od základů. 

Začal mít problémy s alkoholem a hazardními hrami, rozvedl se a obvinění z řízení pod vlivem střídala obvinění ze sexuálního obtěžování. Jackova milovaná vnučka byla dva roky po výhře nalezena mrtvá, o několik let později jeho dcera prohrála boj s rakovinou. 

Doporučeno
Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR 23. dubna 2023 6:00

„Kéž bych ten los roztrhal,“ posteskl si Jack.

V roce 2016 mu kompletně shořel dům, který byl několikrát předtím vykraden. Jack Whittaker zemřel v roce 2020 kompletně bez peněz. 

Jeffrey Dampier: Z rodinného mecenáše bezvládným tělem v dodávce

Jeffrey Dampier vyrostl na West Side v Chicagu a pracoval jako hlídač. I on žil průměrným, ničím příliš nevybočujícím životem po boku své manželky. V roce 1996 se i jim všechno obrátilo vzhůru nohama. V loterii totiž vyhráli neuvěřitelných 20 milionů dolarů (v přepočtu téměř 441 milionů Kč).

Manželství ovšem ztroskotalo a pár si sumu rozdělil 50 na 50. Dampier posléze potkal Crystal Jackson, se kterou se oženil a společně se po dvou letech přestěhovali do Tampy Bay na Floridě. 

Jeffrey Dampier.
Jeffrey Dampier. Zdroj: Illinois Lottery

Jak uvádí server News18, Jeffrey nakládal se svým nově nabytým jměním rozumně – část investoval do svého nového obchůdku s gurmánským popcornem, zbytek použil na zaopatření rodiny ze strany své manželky. K té patřili i její sestra Victoria se svým partnerem Nathanielem. Vztah Victorie a Jeffreyho ovšem přerostl a začali spolu mít poměr. To se mladíkovi z West Side stalo osudným. 

V roce 2005 jeho příběh šťastlivce skončil. Nathaniel totiž prahl po Jeffreyho penězích a byl pro jejich získání schopen všeho. Vymyslel proto plán, jak se k nim dostat prostřednictvím Victorie. 

Doporučeno
Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to? Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to? 1. května 2023 6:00

Dle Victoriiny výpovědi ji Nathaniel donutil zavolat Jeffreymu a pozvat ho k sobě do bytu. Ihned poté, co dorazil na místo, Nathaniel vytáhl brokovnici a donutil ho nastoupit do dodávky. Jeffreymu následně svázal ruce za zády a opakovaně jej udeřil pažbou zbraně s požadavkem, aby mu vydal peníze. Jeffrey ale odmítl.

Nakonec Nathaniel podal Victorii zbraň. „Zastřel ho, nebo zastřelím tebe,“ měl údajně říci. Tak skončil příběh muže, který si štěstí za peníze nekoupil. 

Jeho manželka Crystal v pozdějším rozhovoru uvedla, že by mu bylo lépe bez peněz. „Myslím, že je to prokletí,“ řekla.

Evelyn Adams: Z amerického snu do přívěsu

Vyhrát v loterii obrovské peníze se za život podaří málokomu. Někdejší prodavačce Evelyn Adams z New Jersey se to ale stalo – a dokonce dvakrát! V roce 1985 vyhrála 3,9 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 86 milionů Kč) a jen o čtyři měsíce jí vyšel další jackpot ve výši 1,4 milionu dolarů (asi 31 milionů Kč). Jak uvádí The Sun, šance na výhru prvního jackpotu přitom byla 1 ku 3,2 milionu, druhého 1 ku 5,2 milionu.

Nejprve splatila všechny dluhy a půjčky, založila spoření na školné pro svou dceru a poté si koupila nové auto a obdarovala své blízké. Brzy ovšem pochopila, že snová výhra má i svá negativa – přišla totiž o soukromí a cítila, že nemůže nikam jít, aniž by ji někdo nepoznal. A nechtěl po ní peníze.

„Všichni chtěli moje peníze. Všichni měli nataženou ruku. Nikdy jsem se nenaučila jedno jednoduché slovo: ne. Přála bych si, abych to mohla zažít znovu. Teď bych na to šla mnohem chytřeji,“ nechala se slyšet.

Žádosti o půjčky se přitom na Evelyn hrnuly ze všech stran, včetně její rodiny a blízkých přátel. Jen málokdo je ale řádně splatil. Ke ztrátě velkého balíku peněz přispěla i řada nepromyšlených investicí – a její závislost na hazardu.

Doporučeno
Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“ Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“ 10. dubna 2023 11:00

V roce 2012 už z výhry neměla nic. „Vyhrála jsem americký sen, ale také jsem ho ztratila. Byl to velmi těžký pád. Říká se tomu dno,“ popsala svůj životní příběh. Aktuálně prý žije v přívěsu.

Billie Bob Harrell: Tohle jsem nechtěl

V 90. letech přišel Billie Bob Harrell z Texasu o práci, do které docházel 12 let. Aby uživil svou partnerku a tři děti, sáhl po první práci, která se mu naskytla. Začal tak za nuzný peníz doplňovat regály v obchodě. Jak ovšem popisuje server Lotto Analyst, vždy snil o tom, že vyhraje v loterii a nadobro skončí s prací, která ho nebavila.

Cestu z tíživé finanční situace měl představovat červen roku 1997. Jednu sobotu se totiž Billie zastavil pro pár tiketů na losování, které se konalo ten večer. Čísla vybíral buď podle dat narození svých dětí, nebo podle náhodného výběru počítače.

Billie Bob Harrell.
Billie Bob Harrell. Zdroj: YouTube/Millionaire Post

Asi znaven prací se druhý den ani nepodíval, zda náhodou nevyhrál – místo toho normálně odešel do zaměstnání. Když ovšem přišel domů, konečně vzal do ruky noviny a zjistil, že jeho los má výherní kombinaci čísel.

Billie vyhrál neuvěřitelných 31 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 684 milionů Kč). Spolu s manželkou na to šli nejprve chytře – tiket uložili do bezpečnostní schránky, zajistili si finančního poradce a vyrazili si vyzvednout první ze 25 ročních splátek z výhry. Ta představovala tučnou částku 1,24 milionu dolarů (zhruba 27 milionů Kč).

Doporučeno
Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy 17. března 2023 11:00

Sedmačtyřicetiletý Texasan dal ihned výpověď v práci, vzal rodinu na Havaj, daroval desítky tisíc dolarů církvi a nakoupil auta a domy – a to nejen sobě, ale i svým blízkým. Jak už to tak ale bývá, rozmařilé utrácení přitahovalo pozornost. Billie si ji ale nejprve užíval. Měl moc napsat šek komukoli, kdo si jen řekl.

Rovněž si našel mladší partnerku, a aby ji ohromil, kupoval jí drahá auta a šperky. Jeho manželství se proto rozpadlo – a spolu s ním i vztahy s jeho dětmi. Brzy po rozvodu se na Billieho obrátila společnost Stone Street Capital. Tvrdila, že mu pomůže dostat celou výhru z loterie místo ročních splátek, ke kterým se zprvu zavázal. Jednalo se ovšem o podvod, což bylo pomyslným hřebíčkem do Billieho rakve. Doslova.

Byl velmi nešťastný a osamělý, v jeho životě nezůstal nikdo, kdo by jej nechtěl pouze využít. Billie zatoužil po usmíření se svou bývalou ženou, ta ho ale odmítla. Souhlasila ovšem alespoň s rodinnou večeří u ní doma. Tam Billie dorazil o něco dříve a zamkl se v ložnici. Přiložil si hlaveň brokovnice k hrudi – a vystřelil. Spáchal sebevraždu pouhé dva roky poté, co přišel ke snové výhře.

Doporučeno
Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek 26. února 2023 6:00

Krátce před smrtí měl říci svému finančnímu poradci, že výhra v loterii bylo to nejhorší, co ho kdy potkalo. Své bývalé ženě zároveň zanechal dojemný vzkaz: „Tohle jsem nechtěl. Chtěl jsem jen tebe.“

Domů
Sdílet
Diskuse