Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
19. června 2023 v 12:30
Čas čtení 4:08
Ema Stanovská

Od návalu energie přes „díru v nose“ až po delirium. Co se děje ve tvém těle, když užiješ kokain?

Od návalu energie přes „díru v nose“ až po delirium. Co se děje ve tvém těle, když užiješ kokain?
Zdroj: Flickr/Marco Verch Professional/volně k užití
ZDRAVÍ DROGY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Náhlé intenzivní pocity energie a štěstí může velmi rychle vystřídat panika nebo záchvat. Takto kokain působí na tvé tělo.

Kokain už dávno není jen záležitostí boháčů, celebrit či rockových hvězd. Tato prášková droga je mnohem rozšířenější, než by sis možná myslel*a. Užívají ji lidé blízcí důchodovému věku, osoby s nižšími příjmy, manažeři i studenti. A možná i tvůj soused odvedle.

Doporučeno
Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? 11. června 2023 v 8:30

Nejnovější evropská Analýza odpadních vod 104 míst odhalila, že užívání kokainu v posledních letech neustále roste. Hlavním „evropským městem kokainu“ je belgický přístav Antverpy. Následuje španělská Tarragona, Amsterdam, Brusel a Curych. Na 8. místě se umístila Praha.

Na historicky rekordní úrovni je i samotná produkce kokainu – mezi lety 2021 a 2022 vzrostla o neskutečných 35 %. To se alespoň píše v letošní zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu.

Za tento trend, který pozorujeme od roku 2016, mohou stále sofistikovanější sítě dealerů, kteří dnes působí zejména na „dark netu“, v podsvětí internetu, kde mohou působit anonymně a často beztrestně, píše The Sydney Morning Herald.

Doporučeno
„Tady vidíš všechno. Předávkování, střelba, zabíjení.“ Úřady před drogovým peklem na Kensington Avenue zavírají oči „Tady vidíš všechno. Předávkování, střelba, zabíjení.“ Úřady před drogovým peklem na Kensington Avenue zavírají oči 8. června 2023 v 13:00

Díky dark netu mohou zákazníci lépe kontrolovat čistotu drogy, což ve skutečnosti posouvá trh směrem k vyšší kvalitě. Nákupy přes internet však stále tvoří jen malý zlomek obchodů s drogami, většina lidí je kupuje od známých.

Už malá dávka kokainu může mít drastické účinky na tvé tělo, mozek a duševní zdraví. V tomto článku ti vysvětlíme, jak droga ve skutečnosti účinkuje.

Upozorňujeme, že článek je čistě informativní a v žádném případě nemá vybízet k užívání drog.

V Refresheru ti v rámci kategorie Zdraví přinášíme vědecky podložené zajímavosti o úžasných mechanismech lidského těla. Přístup k prémiovému obsahu ti umožní členství v klubu Refresher+.

Co způsobuje nával energie?

Kokain patří mezi vysoce návykové drogy. To znamená, že čím více ho budeš užívat, tím více si na něj tvůj mozek bude přivykat, takže časem budeš potřebovat stále vyšší dávky.

Doporučeno
Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií 29. března 2023 v 13:00

O škodlivosti kokainu nám může ledacos říci již samotný proces jeho výroby. Kokain se získává z listů rostliny koka, která pochází z Jižní Ameriky. Listy se nejprve namočí do benzínu a jiných chemikálií, jako je ether, kyselina sírová či amoniak, čímž se extrahuje hydrochlorid kokainu. Benzín a rozpouštědla se pak vysuší a kokainový základ ztuhne na pastu.

kokaín
Zdroj: Pexels

Pasta se vaří, dokud se kapalina a jiné chemikálie neodpaří. Následně vzniknou „cihly“ s obsahem hydrochloridu kokainu. Ty se pak zpracují s dalšími chemikáliemi, jako je kyselina chlorovodíková, amoniak nebo draselná sůl. Na závěr se hydrochlorid rafinuje na známý bílý krystalický prášek.

Doporučeno
„Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku „Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku 27. dubna 2023 v 18:30

První účinky se po užití drogy projeví téměř okamžitě – během několika minut až hodiny. Droga začne uměle zásobovat mozek vysokými hladinami dopaminu, neurotransmiterem, který má vliv na emoce spojené s potěšením a obyčejně zajišťuje dobré pocity po sexu či po cvičení.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co způsobí nahromadění dopaminu ve tvém mozku.
  • Jak kokain ovlivní tvou pozornost a smyslové vnímání.
  • Jaká jsou největší rizika užívání kokainu.
  • Co může způsobit kombinace dané drogy s alkoholem.
  • Kolik stojí kilo kokainu v různých zemích.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138820 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse