Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2023 8:30
Čas čtení 0:25
Radim Šlechta

Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách?

Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách?
Zdroj: Wikimedia Commons/Drug Enforcement Administration
ZDRAVÍ DROGY
Uložit Uložené

Otestuj svoje znalosti v kvízu o drogách, jejich rizicích a prevenci.

V České republice podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti užilo nelegální drogy za minulý rok až půl milionu obyvatel. Jejich užívání může být nebezpečné a může vést k tvorbě závislosti nebo až ke smrtelnému předávkování.

Doporučeno
„Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly „Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly 10. června 2023 13:00

Připravili jsme si pro tebe kvíz, v němž si můžeš otestovat svoje znalosti ohledně drogové prevence nebo o statistikách užívání. Dej nám vědět do komentářů, jak jsi dopadl*a, a nezapomeň, že nejbezpečnější způsob, jak užívat drogy, je žádný způsob.

Doporučeno
„Tady vidíš všechno. Předávkování, střelba, zabíjení.“ Úřady před drogovým peklem na Kensington Avenue zavírají oči „Tady vidíš všechno. Předávkování, střelba, zabíjení.“ Úřady před drogovým peklem na Kensington Avenue zavírají oči 8. června 2023 13:00

Pokud by se ti stalo, že se dostaneš do blízkosti předávkovaného člověka, dříve, než cokoliv uděláš, volej záchranku a všechno okolo drogového užívání návykových látek konzultuj s odborníkem nebo odbornicí.

Kvíz
KVÍZ: Drogy, předávkování a nebezpečí. Jak se v nich vyznáš?
18
Která z následujících drog je nejsmrtelnější?
Heroin
Fentanyl
Pervitin
Crack
Vysvětlení
Fentanyl je syntetický opioid, přibližně padesátkrát silnější než heroin. Ve Spojených státech momentálně platí za původce drtivé většiny smrtelných i nefatálních předávkování.
28
Jaká nelegální droga se v České republice minulý rok užívala nejvíce?
Konopné látky
Pervitin
Kokain
Extáze
Vysvětlení
Kromě nikotinu a alkoholu jsou v Česku nejužívanější konopné látky. Intenzivního uživatelstva je u nás 350–465 tisíc. Z nich se 160–250 tisíc pohybuje ve vysoce rizikovém užívání.
38
Ve které Evropské zemi (mimo Ruska) se užívá nejvíce drog?
Německo
Francie
Velká Británie
Itálie
48
Co z následujících možností patří mezi projevy předávkování?
Nadměrná touha po konverzaci
Zmodrání rtů a nehtů
Sucho v krku
Silná chuť na cigaretu
Vysvětlení
Mezi nejčastější projevy předávkování opioidy (heroin) patří nepohyblivost, pomalé a mělké dýchání, modré rty a nehty, dušení, chrčení, studená a lepkavá kůže nebo zmenšené zorničky. U stimulantů (pervitin) pozorujeme rychlé dýchání, horké tělo (s potem i bez něj), zmatenost, sevřenou čelist, třes, bolest na hrudi, záchvaty, zvracení nebo neschopnost mluvit.
58
Předávkování je závažný problém a nejlepší prevence je vyhnout se drogám úplně. Když už je na to pozdě, víš, jak mu předcházet?
Nemíchat drogy a alkohol, případně alespoň pít až po jejich užití.
Užívat v menších dávkách a s dostatečným odstupem.
Neužívat je sám*sama a mít v blízkosti střízlivého člověka.
Všechny možnosti jsou správně.
Vysvětlení
Intenzitu drogy mohou změnit například prášky na předpis.
68
Pokud by se stalo, že se někdo ze tvých přátel předávkuje, zavolej mu záchranku. Jaká látka ale může zmírnit předávkování opioidy?
Naloxon
Žádná taková není
Brufen
Cukr
78
Na které droze nevzniká závislost?
Morfium
Marihuana
LSD
Kokain
88
Kolik procent šestnáctiletých v Česku za minulý rok užilo extázi?
1,1 %
12,5 %
2,6 %
5,6 %
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse